Week van de Veiligheid

Het is landelijk Week van de Veiligheid. Op onze social media kanalen geven wij de aankomende dagen enkele tips en informatie over thema's rondom veiligheid. Meer informatie over de campagne kunt u lezen op op www.deweekvandeveiligheid.nl. 
Hieronder een overzicht van alle thema's die deze week centraal staan. 
Maandag 8 oktober: ondermijning
Die winkel om de hoek waar nooit klanten komen…
De huurder die grote bedragen alleen contact wil betalen…
De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft…

Dit zijn verdachte situaties die te maken kunnen hebben met georganiseerde criminaliteit. Ook jij kunt daar bewust of onbewust mee in aanraking komen. Criminelen hebben namelijk andere mensen nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren. De Twentse samenleving wordt door deze georganiseerde criminaliteit verzwakt. Dit noemen we ondermijning of ondermijnende criminaliteit. Zie je verdachte situaties waarvan je het gevoel hebt dat er iets niet klopt? Bel dan de politie op nummer: 0900-8844. Anoniem bellen kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.  

Dinsdag 9 oktober: woninginbraak
Een woninginbraak tast je gevoel van veiligheid aan. Een vreemde in je huis die je privacy schendt en een chaos achterlaat. Waardevolle spullen of iets van emotionele waarde wordt je ontnomen. Een inbreker is binnen enkele seconden binnen en staat snel buiten. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer een inbreker nodig heeft om binnen te komen, hoe groter de kans is dat hij doorloopt. Zorg bijvoorbeeld voor goed hang- en sluitwerk en laat ’s avonds als je weg bent een lampje branden. Meer tips: https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html 

Woensdag 10 oktober: gevaarlijke stoffen op het spoor
In Twente zijn er meerdere bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. Ook worden er gevaarlijke stoffen vervoerd over het spoor. Woon jij in de buurt van een bedrijf of aan een spoor waar deze gevaarlijke stoffen over worden vervoerd? Dan is het handig om te weten wat je moet doen als er iets gebeurt. In de game ‘Hoe spoort het’ van Veiligheidsregio Twente leer je hoe je een incident met gevaarlijke stoffen op het spoor kan herkennen. Ook leer je hoe je het beste kan handelen als er iets mis gaat met een trein die gevaarlijke stoffen vervoert. Speel de game ‘Hoe spoort het’ via https://www.hoespoorthet.nl/.

Donderdag 11 oktober: cybercriminaliteit
Criminelen zijn ook op het internet actief en zorgen voor vele digitale bedreigingen. Zij gebruiken verschillende tactieken om persoonsgegevens te verkrijgen. Bekende technieken zijn phishing en het verspreiden van computervirussen. Als ze eenmaal je persoonsgegevens hebben kunnen ze frauderen met je identiteit of kunnen ze bijvoorbeeld geld van je rekening halen. De laatste jaren worden cybercriminelen steeds geraffineerder. Jezelf goed digitaal beveiligen is daarom van groot belang. Een eerste stap is het hebben van een goed wachtwoord. Meer tips vind je op: http://www.vrtwente.nl/mijn-veiligheid/wat-kun-jij-doen-bij/cyberaanval/.

Vrijdag 12 oktober: evenementveiligheid
Tijdens een evenement wil je natuurlijk zo veel mogelijk genieten. Toch kan er om verschillende redenen paniek uitbreken. Doordat er veel mensen tegelijk aanwezig zijn op een klein oppervlakte kunnen er mensen in de verdrukking komen. Je kan je voorbereiden op dit soort situaties. Begeef je je in zo’n mensenmassa, kijk dan vooraf waar de nooduitgangen zijn. Als er dan paniek uitbreekt weet je waar je naar toe moet. Ga met de mensenstroom mee en niet naar de plek van de ordeverstoring. In deze video wordt uitgelegd hoe je je nog meer kan voorbereiden.