Wegdam Food Link in Ghana deel 1
Vele Wegdammers zijn inmiddels op de hoogte van het feit dat Brian Wegdam 'iets doet' in het West-Afrikaanse land Ghana. Maar wat zijn activiteiten daar precies inhouden, weten er maar weinig. Daar probeert Wegdamnieuws de komende dagen enige helderheid in aan te brengen. Bijvoorbeeld met de vraag hoe het opleidingstraject van Brian eruit zag?
"In ieder geval met een opmerkelijke start haha! Ik ben na het voortgezet onderwijs begonnen aan een technische opleiding en wel aan de MTS, wist ik veel. Dat was meer kaarten dan lesuren draaien. Ik kan mij nog herinneren dat mijn eerste rapport dermate slecht was dat het de Heggelerveldsweg, waar ik ben geboren nooit heeft gehaald. Na mijn theoretische, technische carrière had ik besloten om dan maar in de bouw te gaan werken. Dat werd mij gelukkig uit het hoofd gepraat en vervolgens kwam ik op een bijzondere wijze in de agrarische handel terecht, mag ik wel zeggen.'
Brian: 'Mijn nicht Sabine Freriksen en neef Eddy Boerhof maakten deel uit van die beslissing. Al betwijfel ik of ze dat ooit geweten hebben. Bij mijn nicht Sabine lag een boekje thuis waarin de middelbare ondernemersschool beschreven werd. Dat moet het dan maar worden, zoiets had neef Eddy ook gedaan. Zo heb ik deze school doorlopen en afgesloten met een stage op Sint Maarten, waar oud-Hengeveldenaar Henk Stortelder op dat moment woonde en nog een soort kast voor mij heeft omgetoverd tot slaapkamer, maar dat terzijde. Maar daar heb ik al wel voor mijzelf besloten dat een winkel niets voor mij was. Dus ging ik toch maar vier jaar naar de HAS, de Hogere Agrarische School. Het klinkt misschien belerend, maar daar kwam ik er toch wel achter dat het volgen van goed onderwijs de basis vormt voor de rest van je leven.'
'Nadat ik deze studie succesvol heb afgerond, heb ik eerst vijf jaar gewerkt bij een vergelijkbaar bedrijf in Apeldoorn gewerkt. Het kwam op hetzelfde neer met wat ik nu zelf heb en vervolgens was ik drie jaar werkzaam in Oldenzaal. Daarna ben ik benaderd door een Zwitsers bedrijf waarvoor ik twee jaar gewerkt heb, maar na verloop van tijd liep een verschil van mening hoog op. Ik weet het nog goed, we stonden op het punt om een weekend richting Ierland te gaan met een grote groep. Op dat moment escaleerde de situatie waardoor ik ontslag heb genomen. En dat verschil in inzicht is de basis voor mijn huidige bedrijf mag ik wel zeggen.'
Mensen in Ghana en andere Afrikaanse landen hebben moeite met het verkrijgen van vertrouwen en ik werk graag op basis van vertrouwen. Ik liep al langer rond met het idee om voor mijzelf te beginnen, de werkelijke aanzet van Wegdam Food Link vond vervolgens plaats in het Duitse Köln op een beurs. Daar liep een man rond, die later afkomstig bleek te zijn uit Ghana, die geheel onvoorbereid op het vliegtuig was gestapt en nog geen onderkomen had. Zo kwamen we met elkaar aan de klets en vele flessen wijn later had hij een kamer en ik een van mijn eerste klanten en later mijn beste klant binnen. Die Ghanese klant had op dat moment een zakelijk conflict met hun leverancier en zochten iemand die structureel vlees kon aanleveren. Een langdurige zakenrelatie was geboren met Wegdam Food Link!'
KLIK HIER VOOR HET FOTOALBUM VAN DAG 1
Morgen meer over de avonturen van Brian Wegdam in West Afrika.