Wegdammers in filmpje: Koolmees helpt tegen bestrijding van de processierups

Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels en gemeente Hof van Twente hebben pas geleden op diverse plaatsen in Hof van Twente nestkastjes opgehangen voor koolmeesjes, ZIE DIT FILMPJE.  De koolmees is een natuurlijke bestrijder van de processierups. Er zijn ongeveer 275 nestkasten opgehangen in eikenbomen, op een aantal zeer kwetsbare plekken zoals scholen en langs druk bereden fietspaden. De gemeente heeft de locaties waar de nestkasten werden opgehangen gekozen op basis van klachten uit voorgaande jaren.

Verder heeft er ook nog een preventieve ronde plaatsgevonden langs eiken waar in het verleden nesten werden aangetroffen. Daar zijn de oude nestresten inmiddels ook weggezogen.
Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels zullen in de toekomst de nestkasten controleren en onderhouden. Wilt u zelf ook nestkastjes ophangen? Neem dan contact op met De Stichting Hofvogels via info@hofvogels.nl. Zie voor verdere informatie ook de website: www.hofvogels.nl .
Bestrijding
Voor de bestrijding van eikenprocessierupsen in uw eigen tuin of op uw eigen terrein bent u als eigenaar of bewoner zelf verantwoordelijk. De gemeente adviseert u hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen.
De gemeente bestrijdt volgens de regionale afspraken en de ‘Leidraad beheersing eikenprocessierups update 2013’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dit komt erop neer dat alleen nesten op openbare gronden met een hoog risico worden verwijderd. Onderstaand overzicht geeft aan op welke locaties de gemeente de nesten bestrijdt:

• Winkelcentra
• Zorgcentra
• Scholen en kinderdagverblijven
• Openbaar vervoer haltes
• Sportcomplexen
• Speelterreinen
• Zwembaden

In het buitengebied zal de gemeente niet aan bestrijding van de eikenprocessierupsen doen.

In aanraking geweest met de rups?
Als u in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups, dan is het advies om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet is met brandharen te wassen (liefst op 60 graden). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, neemt u dan contact op met de GGD of uw huisarts.

Meer informatie
In het algemeen geldt dat we de eikenprocessierups nooit geheel weg zullen krijgen. We moeten er dus mee leren leven.  Daarom is het verstandig dat u zich meer verdiept in de eikenprocessierups en de risico’s ervan. Uitgebreide informatie over de eikenprocessierups is te vinden op diverse websites o.a. www.ggdtwente.nl of www.nvwa.nl/onderwerpen/plantenziekten-en-plagen/eikenprocessierups
Voor informatie en het melden van eikenprocessierupsen gaat u naar onze website; https://www.hofvantwente.nl/actueel/meldingen-openbare-ruimte/melding-bestrijding-plaagdieren.html 

Op www.natuurkalender.nl kunt u zien waar de eikenprocessierups is waargenomen.