Wordt het in 2014 nog winter? het kan vriezen, het kan dooien


De ijsbaan in Hengevelde staat al enige tijd onder water hetgeen mooie plaatjes oplevert, maar: Wordt het nog kouder? Komt er in 2014 nog winter? Krijgen we nog ijs en sneeuw? Hoe groot is de kans dat we binnenkort weer kunnen schaatsen aan de Gorsveldweg? Komt er nog een Elfstedentocht? Wat is de weersverwachting voor de komende dagen? Komt er een koudegolf? Na een stormachtige decembermaand is het in januari al weer enkele dagen 8 graden of meer boven nul. Op 3 januari 2014 was het met 12,7 graden in De Bilt zelfs de warmste 3 januari uit de geschiedenis! Afgelopen jaar was de Hengeveldse baan was een van de weinigen die lang open is geweest, 21 januari openden de mannen de poorten. Dit doordat er water op de baan werd gespoten en de laag sneeuw om werd gezet in ijs. Gemiddeld hebben we zo'n 800 bezoekers per dag gehad in alle leeftijden, erg mooi!" was een uitspraak van één van de medewerkers.Veel mensen vragen zich dan ook af of de winter nog komt. Het KNMI telde in De Bilt slechts vijf vorstdagen tegen dertien normaal. IJsdagen met een maximumtemperatuur onder nul kwamen helemaal niet voor. Op 5 en 24 december stormde het hard, maar de neerslag in december was in totaal maar 73 mmtegen 80mm normaal. De zon scheen gemiddeld over het land ongeveer 73 uur, 24 uur méér dan normaal,  waarmee december uitzonderlijk zonnig was.Wat is de weersverwachting voor de komende dagen?

De komende dagen is het wisselvallig en zacht. De temperaturen liggen zowel overdag als ’s nachts ruim boven het vriespunt, met uitschieters naar 12 graden. Normaalgesproken ligt op 1 januari de gemiddelde minimumtemperatuur rond het vriespunt. Het is bewolkt, en er zijn perioden met regen. Van winterweer is voorlopig geen sprake, een zuidweststroming bepaalt al een hele tijd het weerbeeld. De zuidelijke winden zorgen ervoor dat milde lucht onze kant op gevoerd wordt. kan het in februari nog winter worden?

 

De afgelopen jaren is het vaker voorgekomen dat na een relatief warme januari maand, soms onderbroken door een vorstperiode, het in februari pas echt winter werd.

Van alle maanden van de twintigste eeuw was februari 1956 zelfs de koudste. Heel opmerkelijk vooral omdat de winter dat jaar eerst weinig voorstelde: december was heel zacht en januari nat en onstuimig met slechts een korte vorstperiode. Schaatsliefhebbers hadden de moed al opgegeven, maar eind januari kwam de weerkaart er ineens heel anders uit te zien. Het oosten van ons land ging gebukt onder sneeuwstormen, terwijl de temperatuur gestaag daalde. Op veel plaatsen bleef het op 1 februari meer dan 10 graden vriezen en in De Bilt kwam het kwik niet hoger dan min 11,0 graden, het dieptepunt voor februari. Een week later begon één van de ergste koudegolven die ons land ooit heeft getroffen. Er was sprake van zware sneeuwval (plaatselijk een halve meter), maar het meest opmerkelijk in februari 1956 was de extreme kou.

Dus dat het in februari nog hard gaat vriezen, is heel goed mogelijk. Kan er in februari nog een koudegolf komen?

Met gemiddeld -6,4 graden was februari 1956 veruit de koudste maand van de twintigste eeuw. De tweede plaats (-5,5 graden) deelt februari 1947 met januari 1940 en op drie staat februari 1929 (-5,4).

Medio februari 1979 woedde een van de ergste sneeuwstormen van de eeuw: het noorden van Nederland was deels van de buitenwereld afgesneden met sneeuwduinen van 6 meter hoogte. Ook op 7 februari 1966 kregen Friesland en Groningen het te verduren met een week ijzel en sneeuwstormen. De laatste jaren was februari echter vaak warm: de drie warmste wintermaanden vielen in de jaren negentig en februari 1997 staat op de zesde plaats sinds 1901. Absolute topper in drie eeuwen was februari 1990 met gemiddeld 7,6 graden tegen 3,3 graden normaal (1981-2010). Op 24 februari 1990 was het in Maastricht lente met 20,4 graden, de warmste winterdag van de twintigste eeuw.