Yda Schuitema gaf een lezing over rouw en verlies

Yda Schuitema, verlies- en rouwtherapeut, supervisor, mindfulnesstrainer en tevens werkzaam bij Carint, gaf in Kulturhus De Marke bij Vrouw Actief Hengevelde, gaf een lezing over rouw en verlies. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met rouw en verlies. Verlies hoort bij het leven. Verlies is niet alleen als iemand overlijdt, maar men kan ook te maken krijgen met levend verlies. Verliezen doen zich voor bij jong en oud en kunnen rouw tot gevolg hebben.

Deze rouw wordt niet alleen ervaren als een dierbaar iemand is overleden, maar ook bij ‘levend’ verlies. Bij voorbeeld het verliezen van gezondheid, een baan, een beëindigde relatie, een verloren gegaan ideaal of toekomstperspectief. Rouw is een normale reactie op verlies en kan zich in verschillende manieren uiten. Men kan zich somber voelen en er kunnen fysieke klachten ontstaan. Samen met Yda gingen de leden van V.A.H. in gesprek hierover. Hoe ga je hiermee om en hoe begeleid je iemand in het dagelijkse leven. Dit is per persoon heel erg verschillend. Iedereen vond het heel fijn dat er vanavond veel aandacht was, voor elkaars verhalen en vragen.

Het was soms een confronterende avond, maar ook warm, indrukwekkend, leerzaam en hoopvol. De website van Yda Schuitema is: https://ydaschuitema.nl/contact

De volgende avond is 23 april a.s. Tijdens deze gezellige creatieve avond maken de leden van Vrouw Actief Hengevelde een mooi bloemstuk o.l.v. Hans en zijn collega’s van De Bloemruiker.