Youri ten Dam: “Deze reis heeft me laten realiseren hoe belangrijk het is om het onbekende aan te gaan”

Youri ten Dam, singer-songwriter en gitarist uit Hengevelde die in de afgelopen weken als straatmuzikant rondging door Zwitserland! Straatmuzikanten, je komt ze overal tegen. Maar wie zijn eigenlijk deze mensen die zoveel kleur geven aan het straatbeeld? De meeste mensen lopen hen achteloos voorbij, anderen blijven even staan om hun broodje op te eten onder het genot van een vrolijke noot. Wegdamnieuws stelde Youri enkele vragen.

Waarom Zwitserland?
“In Nederland is de aanvraag van een vergunning erg duur en het duurt erg lang voordat dat verwerkt is. Verder wilde ik graag meer van de wereld zien en daarom een reis maken in het buitenland. In Zwitserland zijn ze daar over het algemeen wat makkelijker in. De mensen daar zijn daar gemiddeld erg sympathiek en gul, dus op de juiste plek kan er best goed verdiend worden. De mensen daar waren erg fijn en ook het gebied in Zwitserland vind ik prachtig. Zwitserland is wel een erg duur land, maar ik heb een aantal nachten bij oude vrienden van mij in Zwitserland overnacht om zo een gedeelte van de kosten te drukken”.

Hij is al begonnen met gitaar spelen toen ik 12 jaar oud was. Youri:
“Na een paar jaar ben ik met een groep een band begonnen waarin ik elektrisch gitaar speelde. Uiteindelijk hebben mijn bandleden me overtuigd om te gaan zingen. Nu werk ik solo, waarbij ik mijn eigen muziek schrijf en covers maak waarin je meteen de klank van akoestische muziek herkent.
Ik ben geobsedeerd door classic rock en country uit de 70’s, 80’s en 90’s. Ik geniet van de sfeer van de mensen onder het genot van een biertje en heb als doel de ouderwetse gezelligheid tot leven te brengen”.

Als straatmuzikant rondging in Zwitserland, waar ben je allemaal geweest in de afgelopen periode?
“Ik ben dicht bij de Duitse grens gebleven. Ik heb voor een week in de steden Basel, Aarau, Baden, Durfdorf en de hoofdstad Bern rondgetrokken als straatmuzikant”. 

Je zal vast het een en ander meegemaakt. Heb je nog mooie anekdotes?
“Ondanks dat ik een land was waarin ik vrijwel niemand kende, kon ik door middel van muziek iedereen samenbrengen en raken. Ik voelde me niet langer een toerist, maar een persoon die muziek en vreugde bracht in de stille straten waar mensen behoefte aan hebben. Vooral in de kleinere steden en dorpen waar mensen minder bekend waren met straatmuziek, kwam er vaak een glimlach en een praatje voorbij. Het was erg gaaf om dit avontuur solo te ondernemen. Ik voelde me erg vrij, onwetend waar mijn reis heen zou leiden”.

Wat wil jij in de toekomst doen met muziek?
“Ik ben momenteel veel bezig met het schrijven van eigen muziek, waar ik in de toekomst naast covers meer de nadruk op wil leggen. Dit zal net als binnen mijn covers in mijn repertoire, een stijl hebben binnen het classic rock en country genre. Ik heb meerdere projecten lopen met verschillende medemuzikanten en ben momenteel bezig met het vormen van een potentiële nieuwe band. Of ik fulltime in de muziek bezig ga, is me nog onbekend. Wel kan ik zeggen dat er in de toekomst vele gave content en projecten aankomen”.

Wat wil je verder nog kwijt?
Deze reis heeft me laten realiseren hoe belangrijk het is om het onbekende aan te gaan en het maximale te halen uit het gene wat ik het liefst doe. Het heeft weer tot nieuwe wegen geleid, dat ik zeker aan wil raden.

Voor meer over het proces dat ik doorlopen heb als muzikant en de laatste updates, kijk op www.tendammusic.com”.