Zondag 16 december Kroamschudd’n in Hengevelde met vernieuwde route.

Op zondag 16 december wordt rondom de kerk van Hengevelde het jaarlijkse evenement Kroamschudd’n in Hengevelde gehouden. Dit sfeervolle evenement ondergaat dit jaar een aantal wijzigingen. Aan de talloze optredens, de sfeervolle vuurkorven en groots opgezette kerstmarkt wordt niet getornd, maar de route van de historisch kerstwandeling die u 2000 jaar terugbrengt in de tijd is wederom vernieuwd. De tocht is een samenvoegsel van al het goede van de tochten van de afgelopen jaren.
Kom dus allen op zondag 16 december tussen 17.00 en 19.00 uur de echte kerstsfeer proeven in de Hof van Twente. Met u komen vele kinderen en volwassenen ‘Kroamschudd’n in Hengevelde’, zegt Hans Mulders. Hij is de initiatiefnemer en organisator van ‘klein Bethlehem’ met daarin natuurlijk als hoogtepunt de kerststal met ‘Jozef, Maria en het kindeke Jezus’. Aan dit grootst opgezette evenement, waar afgelopen jaren steevast meer dan 2.500 bezoekers op af komen, werken nu al meer dan 75 vrijwilligers mee en wordt door diverse ondernemers uit Hengevelde ondersteund. Locatie is het zogenaamde ‘Höfteplein’ naast de kerk in Hengevelde.

“Een voettocht van zo’n 800 meter leidt bezoekers langs sfeervol verlichte taferelen die doen denken aan 2000 jaar geleden. U wandelt langs oude stalletjes met ezels en schapen, langs een bakhuis met verse broodjes en langs vuurkorven waar kinderen marshmallows mogen roosteren. Er komen midwinterhoornblazers en diverse muzikanten treden op, afkomstig uit zowel Hengevelde als uit de wijde omgeving. Op verschillende plekken zingen koren en zelfs de ezel en de os zijn aanwezig”, lacht de altijd enthousiaste eigenaar van De Bloemruiker, centraal in het dorp.

Goed doel
De route naar de levende kerststal is gratis, maar er staat uiteraard wel een bus voor een vrije gift. De opbrengsten van het evenement gebruikt de Ouderraad van de Petrusschool voor allerlei zaken die binnen het onderwijs en het schoolgebeuren zorgen voor wat extra’s voor de leerlingen.
 Jaarlijks koppelt de organisatie van Kroamschudd’n in Hengevelde een extra goed doel aan dit evenement. Dit goede doel ontvangt (afhankelijk van de totale opbrengsten) een substantieel bedrag (vorig jaar was dit €3000,-).  De leraren van de Petrusschool besteden zoals elk jaar in December op een educatieve wijze ruim aandacht aan het goede doel zodat het ook voor de kinderen te begrijpen is. Het goede doel van dit jaar zal diverse gezinnen aanspreken en wordt begin december bekend gemaakt.


Het echte kerstgevoel
Geen geschilderd kerststalletje in een kerk of kapel, maar je wanen in het veld bij de herders en de schapen, én…. een bezoek brengen aan het ‘echte’ kindje Jezus bij Jozef en Maria in de levende kerststal. Dat gevoel wil de organisatie graag overbrengen bij bezoekers.  Men loopt door een bos, een open veld en overal kaarslicht. Men hoort liederen in de verte. Aan het einde van de wandeling is er wederom een kerstmarkt op het schitterend plein met overdekt podium.  De aangrenzende bossen zijn zeer geschikt voor een mooie wandelroute naar de uiteindelijke levende kerststal.

2000 jaar terug in de tijd
Het idee ontstond een dikke 5 jaar geleden. De Ouderraad van de Petrusschool organiseerde al jaren een kerstmarkt. De groep van Hans Mulders wilde aan deze kerstmarkt iets extra’s toevoegen. Een levende kerststal met historische wandeling. 2000 jaar terug in de tijd. Tijdens deze wandeling komen alle aspecten van het kerstverhaal aan bod. Inmiddels is het evenement dus uitgegroeid tot meer dan alleen een gezellige kerstmarkt. De drie koningen, een levende engel boven de kerststal en natuurlijk Jozef, Maria en het kindeke Jezus zijn van de partij.
De herder, die de rest van het jaar z’n schapen laat grazen op verschillende plekken in de Hof van Twente, komt met zijn kudde voor de gelegenheid naar Hengevelde. Er staat een oude, stenen bakoven waar we verse broodjes bakken. Een boer uit de buurt brengt een groepje ezels en er komt zelfs een ‘kindvriendelijke’ os.

Optredens
Langs de route zijn er op diverse plekken optredens van diverse koren. Zij zingen langs de wandelroute kerstliederen. Ook zijn er kleinere zanggroepen en vocalisten. Een echte levende engel speelt panfluit en ook is Jan Mulleman aanwezig met zijn mondharmonica. De mensen van de Wendezoele zijn aanwezig en vertellen d.m.v. zandtekeningen het kerstverhaal. Ook zal er een kerstverhalenvertelster zijn. Natuurlijk is er ook een midwinterhoornblazer aanwezig.  

Christmas-afterparty en veiling
Vanaf 17.00 uur is er gezellige kerstmuziek vanaf het podium van de HET tent. Er is een kinder(kerst)disco en vanaf 19.00 uur wordt er een heuse Christmas-afterparty georganiseerd met o.a. DJ Kasper. Voor en tijdens de afterparty is er ook dit jaar weer een groots opgezette veiling, waarin tal van bijzondere, handige, lekkere en soms ludieke items onder de hamer gaan. De veilingitems zijn  beschikbaar gesteld door lokale ondernemers en worden eveneens begin december bekend gemaakt. De veiling is natuurlijk in handen van een betrouwbare en bekende veilingmeester. Hij of zij zal zich vanaf ongeveer 19.00 uur de blaren op de tong praten met als doel de veilingitems voor de best mogelijke prijs van de hand te doen om daarmee het goede doel te ondersteunen.

Kijk voor meer info en een sfeerimpressie van voorgaande jaren op http://www.kroamschuddeninhengevelde.nl/