Zuster Anne Schreijer (92) viert 70-jarig kloosterjubileum

Rechts zuster Aurea oftewel Anne Schreijer, die volgende week haar zeventigjarig kloosterjubileum viert.

Er is in deze 21ste eeuw niet veel meer over van het Rijke Roomsche leven, de periode tussen grofweg 1860 en 1960. De katholieken waren gelovig, gingen wekelijks naar de kerk en soms vaker dan één keer. Ze baden elke avond de rozenkrans op de knieën liggend voor een stoel. Ze baden voor en na het eten. Daarnaast waren het katholiek onderwijs, de katholieke pers en het katholieke verenigingsleven sterk ontwikkeld. Oudere Wegdammers weten het nog wel. Verschillende parochianen werden priester of traden in als pater, broeder of non in een kloosterorde. De priesters, broeders en zusters behoren tot een uitstervende groep mensen die – uitzonderingen daargelaten – veel voor de gemeenschap hebben gedaan.
Graag vraag ik jullie aandacht voor twee religieuze oud-Wegdammers die in de tijd van het Rijke Roomsche leven besloten te leven in dienst van God.

Anne Schreijer in 1953 kort voor haar intrede in de Kleine Orde van de Heilige Joseph.

Een sterke vrouw met een eigen mening

Allereerst een feestelijke gebeurtenis: het zeventigjarig kloosterjubileum van zuster Aurea oftewel Anne Schreijer (92), dat op zes oktober aanstaande gevierd zal worden. Op die dag zullen zeventien familieleden vanuit Twente afreizen naar het klooster in Heerlen, waar ze in het moederhuis van de Zusters van de Heilige Joseph samen met Anne het jubileumfeest gaan vieren. Daarbij zijn ook haar twee zussen Lies en Jo, de enige twee van het gezin waarin ze opgroeide, die nog onder ons zijn.
Anne was het op een na oudste kind van Herman Schreijer en Dina Nijland. Ze groeide op als oudste, want het oudste kindje – ook een meisje – was al na enkele maanden overleden. Het verdriet van Herman en zijn gezin moet in die eind jaren twintig bijzonder groot zijn geweest. En hij en Dina zouden later nog twee kinderen moeten missen, twee jongetjes die beiden nog geen jaar oud mochten worden.

Het ouderhuis van de familie Schreijer in Markvelde.

ROEPING
Anne (Johanna Theresia) groeide op in Markvelde op het ouderhuis, in de volksmond bekend als Erve De Bobbel. Na haar schooltijd ging ze in betrekking bij de familie Vehof (De Meijer) op het Zeldam. Maar na verloop van tijd ontstond bij haar het verlangen om kloosterzuster te worden, zoals destijds in meerdere gezinnen het geval was. Haar roeping bracht haar naar de Kleine Orde van de Heilige Joseph in Heerlen. Ze zou in haar leven als non nog een aantal keren overgeplaatst worden en woonde derhalve ook in Zutphen, Purmerend, Heel, Meerssen, Nijmegen en Zeist. Ze was in al die huizen hoofd van de keuken. Jo vertelde dat ze de kunst verstond om goed te kunnen regelen en leiding geven. In een tehuis in Heel moest onder haar leiding soms voor 400 mensen gekookt worden, waarbij ze meestal de hulp kreeg van gehandicapte mensen uit het tehuis. Anne slaagde erin goed samen te werken met hen.

Zuster Aurea in 2022.

LIEF
Op hoge leeftijd is Anne in het moederhuis in Heerlen aan het nagenieten van een welbesteed leven. Daar krijgt ze nog af en toe bezoek van familieleden. “Vroeger kwam ze met de trein naar Delden of Goor, waar we haar dan ophaalden”, vertelt Jo. “Meestal bleef ze een paar dagen. Niet alleen bij mij, ook bij mijn broer of zussen en vroeger ook in het ouderhuis in Markvelde.”
Jo karakteriseert haar oudste zus als een sterke vrouw met een eigen mening. “Ze is lief voor de neven en nichten en heeft altijd veel belangstelling voor het wel en wee in de familie. Als er iemand ziek is, belt ze”, aldus Jo. Anne is intussen 92 jaar. Het gaat redelijk goed met haar, zegt Jo.

1953. Familiefoto tgv Annes intrede in het klooster. Het gezin van Herman en Dina Schreijer poseert voltallig. Zittende vlnr Marie, Willemien, Herman, Johan, Dina, Harrie en Grada. Staand: Anne, Mina, Fiene, Gerhard, Jo, Lies, Johan, Dina, Betsie, Riek en Trui. Lies (Nijenhuis) is thans 89 en woont in Goor. Jo (Exterkate) is 80 en woont in Bentelo.

HERMAN
Zoals gezegd zijn Anne en Jo kinderen uit het tweede huwelijk van hun vader Herman. Zijn eerste vrouw Anna Eeltink stierf in juli 1928 in het kraambed. Ook het kindje stierf. Ze hadden op dat moment zes kinderen. De jongste, Gerard, was twee jaar. Herman had een groot probleem. Maar niet ver uit de buurt werkte Dina Nijland als dienstmeisje bij Ten Heggeler (de Groothedde) aan de Slotsweg. Herman kwam er als melkrijder dagelijks langs en kreeg al gauw kennis aan haar. Ze was 22 jaar. In februari 1929 trouwden ze. Dina was net 23 jaar geworden. Samen kregen ze nog twaalf kinderen. Herman is dus in totaal vader geweest van negentien kinderen. Op bijgaande familiefoto, genomen toen Anne 70 jaar geleden intrad in het klooster te Heerlen, zitten uiterst rechts Grada als oudste en Harrie als jongste naast elkaar. Grada was van 1914, Harrie van 1946.
Herman is in 1964 overleden op 76-jarige leeftijd. Hij was van 1888. Dina was van 1906. Ze is 92 jaar geworden. In februari 1998 overleed ze in Goor op het Stoevelaar.

Pater Gerard Westendorp in 2018

RIP GERARD WESTENDORP

Tegelijkertijd vraag ik ook even uw aandacht voor Gerard Westendorp, pater Karmeliet, die als parochiaan op in juli 1964 zijn eerste heilige mis opdroeg in de kerk in Hengevelde. Hij overleed de 22ste september. Ik mocht hem in 2018 interviewen. Gerard was een sympathieke, moderne priester die de laatste jaren van zijn leven in het klooster in Zenderen woonde. Klik hier als je dat interessante interview uit 2018 nog eens wilt nalezen. Gerard Westendorp is 84 jaar geworden.

Hieronder nog enkele afbeeldingen uit het fotoalbum van de familie Schreijer.