Zwerfafval, en nu?

Overal ligt zwerfafval in de Hof, hoe wordt daar in de praktijk mee omgegaan door de gemeente? Bijvoorbeeld aan de Needsestraat ligt zwerfafval langs de weg, als je van Hengevelde naar Delden fietst ligt het ook overal. Hoe gaat dit in zijn werk? Een medewerker van de Hof van Twente: “Indien er een melding van zwerfafval bij ons wordt gedaan dan gaan de BOA's er mee aan de slag. Er worden geen wekelijkse controles uitgevoerd of zo, wel nemen wij meldingen aan zodat die verder opgepakt worden door de BOA's. zwerfvuil of illegaal afval dat niet in de daarvoor bestemde containers is opslagen kunt u bij de gemeente melden. Uw melding kunt u online doorgeven via het digitale meldformulier".
Wil je zwerfafval melden? KLIK HIER
Zwerfafvalaanhanger: 
De zwerfafvalaanhanger is een initiatief van Twente Milieu voor buurtbewoners, scholen en verenigingen, die zich inzetten voor een schone buurt. In de aanhanger zitten alle benodigde materialen voor een opruimactie van zwerfafval in uw buurt, zoals bezems, vuilniszakken, hesjes en handschoenen. Voor inwoners van de Gemeente Hof van Twente die een schoonmaakactie gaan organiseren is de aanhanger gratis te bestellen. Klik op link voor meer informatie: https://www.twentemilieu.nl/afval/word-aanhanger.
Afval op straat en in het openbaar groen vergaat vaak maar traag. Zwerfafval kan dus jarenlang voor ergernis en vervuiling zorgen.
Hoewel zwerfafval in Nederland consequent wordt opgeruimd, zorgt het voor veel ergernis en trekt het ongedierte aan. Het opruimen kost honderden miljoenen euro’s. Schattingen van de totale hoeveelheid zwerfafval in Nederland lopen uiteen van 50 miljoen tot bijna 300 miljoen kilo per jaar.
Hoe lang blijft zwerfafval liggen?
Als we zwerfafval niet opruimen, duur het lang voordat het vanzelf is verdwenen. De afbreektijden variëren van enkele weken tot een eeuwigheid. Kauwgom vergaat bijvoorbeeld pas na minstens twintig jaar. En een aluminium blikje en plastic bakje vergaan zelfs helemaal niet. Dit soort verpakkingen vallen uiteen in minuscule deeltjes die in de bodem of in het water terecht komen. Dat is zeer schadelijk voor het milieu.