Zwerfafval


De fractie van de PvdA wil dat de gemeente Hof van Twente gebruik gaat maken van de landelijke subsidieregeling zwerfafval. De regeling is bedoeld om tot een aanpak te komen die zwerfafval moet tegen gaan.
Fractievoorzitter Fred Rijkens geeft aan dat ook in de gemeente Hof van Twente steeds meer restafval ontstaat waardoor het landschap maar ook de stedelijke omgeving steeds meer verslonst. “We kunnen als gemeenten ongeveer 40.000 euro van de rijksoverheid krijgen om iets aan dat zwerfafval te doen. Dit geld is beschikbaar in het kader van het convenant met de verpakkingsindustrie.” Hoe zit het met vervuiling in het buitengebied van Hengevelde?
Als je een rondje rond om ons dorp doet en je maakt er als ware een ‘bermstudie’ dan schrik je van de grote hoeveelheid legen bierblikken. Zijn het jongeren die iets willen verbergen thuis? Zijn het alcohollisten die het thuisfront om de tuin leiden?
 


Zo ja, hebben deze een vaste route van weg naar huis en daarbij ook een vaste afwerkplek? Zwerfafval één van de grootste ergernissen in Nederland van volwassenen én kinderen. Als we ons echt zouden realiseren hoe lang weggegooide troep blijft bestaan, zouden we waarschijnlijk iets minder nonchalant zijn. Kijk maar eens hoe lang het duurt voor zwerfafval vergaat. Een blikje is gemaakt uit twee materialen: aluminium en staal. Het deksel is gemaakt van aluminium en dat vergaat nooit. De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt.

Verder ook opmerkelijk de vervuilers hebben een overduidelijke voorkeur voor Grolsch. Vooral de halve liter blikken. geen statie geld dus zonder kapitaalvernietiging te dumpen langs de kant van de weg. Behalve de ergernis die deze rommel oplevert, kost het opruimen ervan ook veel geld. In 2010 kostte het opruimen van de openbare ruimte in Nederland 250 miljoen euro. In Nederland hebben gemeenten en Rijkswaterstaat namens de overheid een taak bij het opruimen van zwerfafval. De politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren beboeten burgers die blikjes, flesjes of ander afval op straat gooien. De boete bedraagt 130 euro, behalve indien de verdachte ouder dan 12 en jonger dan 16 jaar oud is, dan wordt de boete gehalveerd.

Met name ook omdat de gemeente minder geld heeft voor groenonderhoud is het naar de mening van de PvdA noodzakelijk om meer te doen aan de bestrijding van restafval. “Minder kwaliteit in groenonderhoud hoeft niet erg te zijn als daar maar de goede aanpak van zwerfafval tegenover staat.”

Verder wil de partij de inwoners bewust maken van de problemen dat zwerfaval met zich meebrengt. “Uiteindelijk wordt de overlast door onszelf veroorzaakt. Mensen die rommel zo maar op straat gooien hebben kennelijk de indruk dat er wel iemand is die dat opruimt. Dat opruimen kost echter veel belastinggeld.”

NB Alle foto's in dit artikel zijn rondom Hengevelde genomen