Bentelose broers ontwikkelen drone en app om dieren mee te redden

Het is landelijk nieuws: De twee broers Borre uit Bentelo hebben een drone ontwikkeld waarmee de dood van honderden reeën tijdens het maaiseizoen voorkomen kan worden.  Roger en Wouter Borre hebben met hun bedrijf Dronexpert een drone ontwikkelt drone die met een warmtebeeldcamera vijftig meter hoog boven het grasland kan hangen.De drone zelf is niet nieuw, het is vooral de app die Roger Borre ontwikkelde die het product uniek maakt. "Vanaf de grond kun je de camera traploos op een bepaalde temperatuur instellen. Alles met een hogere temperatuur dan ingesteld, krijgt een kleurtje. Daardoor kun je snel de gekleurd oplichtende dieren vinden in de verder grijs afgebeelde omgeving.”Vrijwilligers of natuurbeheerders kunnen de reeën, hazen en weidevogels vervolgens uit het pad van de maaimachine halen.

Belangstelling

Dieren die in maaimachines terechtkomen zijn een groot probleem voor boeren. Voor de uitvinding is daarom al flinke belangstelling. "Het kan op heel korte termijn en het gaat snel. Het is daarmee voor boeren een hele werkbare oplossing", vertellen de broers. 

Het systeem is inmiddels klaar voor de markt. Afhankelijk van de kwaliteit van de camera, kost een set tussen de zesduizend en tienduizend euro. 

Brandweer

Ook uit andere sectoren is er belangstelling voor het product. De drone blijkt een ideaal hulpmiddel voor brandweerkorpsen en andere hulpdiensten. "Brandweerlieden kunnen precies zien waar de meeste energie vrijkomt, en daar hun straal op richten. Maar je kunt ook dwars door de rook heen eventuele personen herkennen", licht Roger Borre toe. 

Een viertal Duitse brandweerkorpsen heeft de drone inmiddels aangeschaft. Ook naar Amerika zijn ze al verscheept.

Regelgeving

"Eigenlijk loopt het overal goed, behalve in Nederland”, zegt Roger. "Dat komt door de regelgeving. Als je wilt vliegen moet je zes maanden van tevoren een vergunning aanvragen. Dat is natuurlijk onwerkbaar", zegt Borre.

Door: TC Tubantia