BoerEnLunches bij de biologische varkensboer in Bentelo

Het is donderdagochtend 15 juni rond 9 uur als de zon opkomt, de varkens beginnen te knorren en tussen de strobalen de BoerEnLunch start. Er komen zo’n 60 leerlingen van basisschool BentelWijz op bezoek bij de biologische varkensboerderij van familie Exterkate in Bentelo. Team Agro NL en gemeente Hof van Twente organiseren, vanwege de Week van de Gezonde Jeugd, in juni en juli zeventien BoerEnLunches. Waardoor ruim 400 kinderen op bezoek komen bij een boer in de buurt en genieten van een gezonde lunch.

Ontbijten en de stal induiken

Voordat de leerlingen een rondleiding over de boerderij krijgen, is het eerst tijd voor een gezond ontbijt, samengesteld door zorgorganisatie Aveleijn. De lunch bestaat uit bruine bolletjes met kaas of ham, snoepkomkommertjes en -tomaatjes en verse appels: “Na een smakelijk ontbijt, voerden we de kleine etensrestjes aan de varkens. Want varkens eten écht alles”, vertelt de 8-jargie Suus vol enthousiasme. Na het ontbijt, duiken de leerlingen samen met boer Ruben stal in.

Stoeiende varkens

Suus van 8 jaar uit groep 4 is net als de meeste anderen uit haar groep wel bekend met het boerenleven. Maar blijft zich ook verbazen: “Ik wist niet dat varkens zo met elkaar konden stoeien.” Suus is één van de 400 kinderen die tijdens de BoerEnLunches hoort van de voedselmakers van haar eten. Ook wisten vele leerlingen tot deze dag niet dat varkens zo groot konden worden, alles eten wat ze tegenkomen én biggetjes op een biologische boerderij 6 weken bij hun moeder blijven. Iedere leerling ontvangt vol trots een kinderdiploma, speciaal op naam geschreven door boer Ruben zelf.

Het voedselverhaal achter de belegde boterham

Juf Francisca Perez is mee om samen met de kinderen te ontdekken welk voedselverhaal er achter de belegde boterham op ons bord schuilgaat: “Ik vind het met name belangrijk dat leerlingen het hele proces zien. Kinderen gaan samen met hun ouders naar de supermarkt en halen een stuk vlees, maar waar komt dit vandaan?” Francisca is zelf ook verwonderd over de ruimte die de dieren hier krijgen: “De varkens lopen vrij rond in de openlucht en hebben ruime stallen.” Michelle Thijsen is werkzaam op de boerderij en vult haar aan: “Wat onze boerderij biologisch maakt is onder andere dat varkens hier buiten vrij rondlopen en biggen zes weken bij de zeug liggen, in plaats van vier weken”.

Spelenderwijs leren en zelf varkens voeren

Van de zeven boerderijen waar kinderen deze maand langsgaan, is Exterkate biologische varkensboerderij er één. Exterkate vindt het belangrijk om kinderen tijdens de BoerEnLunches bewuster te maken van waar het voedsel op hun bord vandaan komt.Boerin Kea vertelt: “Ruben en ik ontvangen vaker groepen leerlingen. Wij vinden het belangrijk dat de jeugd weet waar voedsel vandaan komt, nog voordat het verpakt in de winkel ligt. Het is mooi om te zien hoe kinderen zich verwonderen over hoe groot varkens eigenlijk zijn en hoe hard ze groeien.” Boer Ruben vult aan: “We maken het spelenderwijs leuk. Zo voeren kinderen zelf de varkens. Met name de overgebleven appels vinden ze heerlijk!” Deze interactie met de dieren is waar Ruben dan weer vanaf de zijlijn van meegeniet. Het enthousiasme dat ontstaat als kinderen bijvoorbeeld bij een pasgeboren biggetje mogen kijken: “Gisteren werden hier 21 en 11 biggetjes geboren, dit laten we de kinderen natuurlijk ook zien.”