Coronateststraat in Bentelo: De kop is eraf

Een afspraak maken gaat razendsnel, de bevestiging krijg je binnen een uur op de mail en het is geregeld. Maar de kop is eraf; Aanvankelijk zat het gemiddelde in de teststraat in de Onze Lieve Vrouwekerk op ruim 500 testen per dag. Dat schommelt nu rond de 150. Het is een ietwat surrealistisch decor bij de kerkbanken, waar menig Benteloër andere herinneringen aan heeft dan mensen in witte pakken en wattenstaafjes in neuzen en mond.

Bijna kokhalzen
Je wordt van tevoren gewaarschuwd, het is een beetje het gevoel van naar de tandarts gaan. En inderdaad, het staafje in de mond doet je heel even bijna kokhalzen en die in de neus, dat wordt naar alle waarschijnlijkheid een traantje wegpinken. Maar je weet waar je het voor doet, zo verlaat je het gebouw: Voldaan!

test 2Auto’s rijden de parkeerplaats op en bezoekers gaan de kerk in bij de hoofdingang. De kerk in Bentelo fungeert sinds 18 oktober als coronateststraat. Iedereen kan zich aanmelden die vreest het virus onder de leden te hebben. Binnen 24 tot 48 uur moet iedereen uitsluitsel hebben.

De coronateststraat is een initiatief van de zes huisartsen in Delden en Hengevelde. Ze werken samen met de GGD Twente en de gemeente Hof van Twente om de wachttijden terug te dringen. Die liepen op naar vier tot vijf dagen.
De gemeente wees de kerk in Bentelo aan als locatie om de testen uit te voeren. Het kerkgebouw is daar ook geschikt voor met de drie gangpaden en meerdere deuren. Iedereen kan op ruime afstand van elkaar blijven. Nergens passeren de bezoekers elkaar.

Ze komen binnen via de hoofdingang en lopen richting het altaar. Mondkapjes zijn verplicht, net zoals het ontsmetten van de handen bij binnenkomst. Links en rechts van het altaar zit aan het einde van het gangpad een administrateur die de persoonsgegevens controleert. De testen worden iets verderop uitgevoerd in de twee zijpaden. Daar wacht iemand in een wit pak om de bezoeker een wattenstaafje in de neus en mond te drukken.