Nieuwe generatie ontvangt gasten in Wijngaard Hof van Twente tijdens de open dag

“Kom zondag 27 augustus tussen 13.00 – 18.00 uur naar de Open Dag  aan de Suetersweg 2a in Bentelo.

Dan vertel ik u graag meer over wat we hier doen, en waar ’t naartoe gaat.” Daarmee verklapt de jonge wijnmaker al iets van z’n passie voor wijn én voor ondernemerschap. Bescheiden en trots tegelijk toont Mart Visscher (24 jaar) zijn diploma ‘Winzer’, ofwel ‘Wijnmaker’. Afgelopen donderdag ronde hij daarmee officieel zijn studie af in het Duitse Bad Kreuznach in Reinland-Pfalz. Naast het ‘papiertje’ voor bewezen theoretische en praktische kennis, is hij mede-eigenaar van Wijngaard Hof van Twente. Daar werkt hij nu fulltime samen met zijn ouders Roelof en Ilse Visscher, de medewerkers en vele vrijwilligers. Tijdens de open dag op 27 augustus worden er rondleidingen gegeven door de wijngaard en wijnmakerij. Er is live muziek en er zijn gezellige kraampjes met lekkere hapjes. “Uiteraard passen die uitstekend bij de wijnen en druivensappen die we schenken.”

Zie ook www.twentewijn.nl/nieuws/open-dag.

“Kijk, dit is onze nieuwe aanwinst”, wijst Mart in de wijnmakerij. “Het is een afvulmachine waarmee we ook onze mousserende wijnen, onder druk, zelf kunnen sluiten. De bekende ‘Sprankel’ en ‘Parel’ die we hier al een paar jaar produceren, moest altijd nog naar Duitsland voor het sluiten van de flessen. Dat was ons een doorn in het oog. En ja, deze machine was een flinke investering. Je zou er een leuk huisje van kunnen kopen, maar ik geloof in een mooie toekomst voor mousserende wijnen. De populariteit van ‘bubbels’ groeit bij jong en oud. Denk aan de prosecco’s, sekt-wijnen en champagnes. We zijn de eerste wijnmaker in Nederland die zelf over deze machine beschikt. Fijn voor ons, maar ook voor de 40 wijnbouwers die jaarlijks hun druivenoogst bij ons in Bentelo laten verwerken tot wijn.”

Kijk, dit is onze nieuwe aanwinst”, wijst Mart in de wijnmakerij.

Toekomst wijnbouw
Mart Visscher viel op tijdens de duale opleiding die hij volgde in Duitsland. Na een paar pittige voorrondes, mocht hij met nog 15 best geselecteerde studenten, meedoen aan een wedstrijd tot beste wijnmaker van Duitsland. “Gewonnen heb ik niet, maar ik had dit traject voor geen goud willen missen. Het was leerzaam, ik heb interessante contacten opgedaan en het is nog steeds niet voorbij. Zo ga ik binnenkort met deze groep oud-studenten een dag naar Brussel om te praten met Europarlementariërs over de toekomst van de wijnbouw. Mooi dat we hierbij betrokken worden. Wij zijn mensen met ervaring in de praktijk en ik vind het goed dat ze aandacht hebben voor ons verhaal”, benadrukt Mart. “De klimaatverandering heeft uiteraard ook gevolgen voor de wijnbouw. Zo staat het verbouwen van de wijndruif Solaris, waar mijn ouders 23 jaar geleden mee begonnen in Bentelo, nu onder druk. Toen geschikt voor ons koelere klimaat, maar nu bijna niet meer te verwerken tot wijn met een medium alcoholpercentage. Meer zon betekent al snel meer suiker in de druif. En tijdens het fermentatieproces worden die suikers omgezet in alcohol en CO2.”

Nieuwe rassen
De spreekwoordelijke prijzenkast van Roelof en Ilse Visscher staat vol nationale en internationale prijzen die ze wonnen met de wijnen die ze de afgelopen jaren produceerden in Bentelo. Zo was er vorig jaar rond deze tijd vier keer goud en het predicaat ‘Beste wijn van de lage Landen’ voor Wijngaard Hof van Twente. “Mijn ouders hebben een mooie trend ingezet. En ik ben vastberaden om die koers vast te houden en bij te stellen waar de tijd dat vraagt. Zo onderzoek ik nu met m’n vader het effect van licht op het rijpingsproces van onze Johaniter en Regent. Dit zou zomaar kunnen betekenen dat we volgend jaar overstappen van blanke naar donkergroene flessen voor onze witte wijnen. En ja, we denken serieus na over uitbereiding. De wijnmakerij wordt te klein voor al onze activiteiten. M’n vader denkt dat een uitbouw met verdiepingsvloer aan de achterkant voldoende is. Maar ik vind dat ook onze wijnkelder groter moet voor het laten rijpen van wijnen. Volgend jaar gaan we onze eigen wijngaard uitbreiden van 7,5 naar ruim 10 hectare. Er is nog ruimte voor deze uitbreiding aan de Huttenveldweg, waar we nu ook al wijndruiven verbouwen. We gaan nieuwe druivenrassen aanplanten die beter passen bij het huidige en te verwachten klimaat. Kortom; toekomstplannen genoeg.”

Zondag 27 augustus van 13.00 – 18.00 uur is iedereen van harte welkom in Wijngaard Hof van Twente.

Zwiebelkuchen met Federweisser
Zondag 27 augustus van 13.00 – 18.00 uur is iedereen van harte welkom in Wijngaard Hof van Twente. “We ontvangen de gasten volgens traditie met Zwiebelkuchen en Federweisser. Deze ‘piepjonge bijna-wijn’ dankt de naam aan de gisten die als tintelende veertjes op je tong dansen”, vertelt Ilse Visscher. “Tja, en dat smaakt heerlijk bij een stuk lauw warme uientaart volgens Duits recept.” Op het plein voor wijnmakerij en op het wijnterras aan de Suetersweg 2a in Bentelo, is van alles te proeven, zien en beleven. Er is muziek en gidsen nemen je graag mee voor een rondje door de wijngaard of een kijkje in de wijnkelder.