Toekomst kerkgebouw onduidelijk: “Het is pijnlijk”
De toekomst van de Onze Lieve Vrouwkerk in Bentelo blijft onduidelijk. Al bijna twee jaar wordt het gebouw niet meer gebruikt voor erediensten en sindsdien lopen gesprekken over een mogelijke overname door de Bentelose gemeenschap. Toch is er nog altijd geen definitieve beslissing vanuit het bisdom, wat leidt tot frustratie in het dorp.
Volgens Stephan Ottink, voorzitter van Stichting Behoud Kerkelijke Eigendommen Bentelo (BKE), voelt het alsof de spelregels tijdens de wedstrijd worden veranderd zo schrijft TC Tubantia. “Wij krijgen het gevoel dat het bisdom denkt dat de kerk voor meer geld verkocht kan worden, terwijl er al ruim een jaar een onderhandelingsakkoord ligt met de parochie.”
Kerk voor de gemeenschap
De Stichting BKE wil het kerkgebouw behouden voor de gemeenschap en inzetten als een multifunctionele ontmoetingsplek. Ottink benadrukt het belang van een snelle beslissing. “Je ziet nu al dat veel jeugd uit Bentelo vertrekt. Door de kerk te gebruiken voor evenementen en bijeenkomsten kunnen we extra’s bieden en zo de leefbaarheid van het dorp behouden.”
Ook het historische aspect speelt een grote rol in de emoties rondom de kerk. Ottink wijst erop dat de Bentelose gemeenschap zelf de bouw van de kerk in 1954 heeft gefinancierd. “Onze grootouders hebben met bloed, zweet en tranen een parochie in Bentelo gerealiseerd. Het is pijnlijk dat het nu zoveel moeite kost om de kerk terug te kunnen geven aan de gemeenschap. Dit is een beetje in strijd met de waarden die de kerk zelf predikt.”
Strikte voorwaarden
Mocht de kerk overgedragen worden, dan zijn er strikte voorwaarden vanuit het bisdom. Zo mag het gebouw niet worden omgebouwd tot moskee of seksinrichting en moet het beschikbaar blijven voor uitvaarten en avondwakes.
Ondanks de onzekerheid heeft de gemeenschap al stappen gezet om de kerk als ontmoetingsplek te gebruiken. In overleg met de parochie en de gemeente is besloten om volgend maand het eerste carnavalsfeest in de kerk te organiseren.
De Bentelose gemeenschap wacht nu op een beslissing van het bisdom. “Hopelijk komt er snel duidelijkheid”, aldus Ottink.