Bijzondere hobby deel 4: Handbal?

Wegdamnieuws is een serie gestart over bijzondere hobby’s. Wat hobby’s betreft mogen zowel mensen met een bijzondere binnen- als buitenhobby zich aanmelden.
Na een drukke werkdag is voor sommigen niets zo lekker als met een dekentje en een kop thee op de bank te kruipen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar anderen vinden niets lekkerder dan de hobby.

Deze keer Luca Wantia, zijn bijzondere hobby is handbal!

Handbal een bijzondere hobby? Ja! In deze zeker. Als je om de twee weken half Duitsland door crost met de ouders in je kielzog dan mag dat zeker bijzonder genoemd worden. Daarnaast zou hij zo maar de enige handballer van Hengevelde kunnen zijn.

Luka Wantia cirkel loper

Kun jij uitleggen waar jouw passie voor handbal vandaan komt?
Ik ben al op jonge leeftijd begonnen met handbal, eerst in het team met mijn zus en later in een jongensteam. In deze tijd kreeg ik de gelegenheid om met oudere jongens te trainen onder leiding van Edwin Kippers (Bondscoach Jong Oranje en assistent-Bondscoach bij de heren). Het samen spelen vanuit wederzijds respect in een contactsport vind ik mooi. Je zou kunnen zeggen dat ik verliefd ben geraakt op het spel, ik kan alles loslaten als ik op het veld sta.

Onderweg kan ook leuk zijn

Wat zijn de afstanden die je zo al aflegt?
Voor de trainingen moet ik net over de grens zijn in Nordhorn of Lohne dan praat je over zo’n 48 tot 60 kilometer enkele rit. Voor de wedstrijden zitten we in een groep voor noord Duitsland, dan heb je het gemiddeld genomen al gauw over ritten van 200 tot 300 km enkele reis.

Kun je enkele hoogtepunten noemen van je nog prille handbal carrière?
De selectietrainingen voor U17 oranje, maar daar ben ik helaas voor afgevallen. Ook ben ik afgelopen jaar 3e geworden op het NK Beach handbal met mijn oude team van Handbal Twente. En de overstap van Handbal Twente naar HSG Nordhorn-Lingen omdat je in een hele andere omgeving terecht komt, de taal is anders en de manier van spelen is ook heel verschillend. Daarnaast ben ik erg trots op de uitnodiging om komend jaar stage te mogen lopen bij SG Flensburg-Handewitt, waar ik de ruimte krijg om te kijken of een sportinternaat bij mij zou passen.

Op welk niveau speel je?
Op dit moment speel ik bij HSG Nordhorn-Lingen als cirkelspeler bij de heren B. Waar we afgelopen seizoen Verbandsliga, het één na hoogste jeugdniveau in Duitsland, hebben gespeeld. Vanaf deze week spelen we kwalificatie voor het seizoen 2023/2024. Als we deze kwalificatie door komen zullen we in de Oberliga gaan spelen, dit is het hoogste jeugdniveau van Duitsland.

Wat is stiekem je uiteindelijke doel?
Ik hoop uiteindelijk voor een profclub te kunnen spelen, mijn droom is om dan een Champions League te winnen.

Wat vinden je ouders er van, hele zondagen op pad?
Mijn ouders die zijn er ook veel tijd aan kwijt, maar ze steunen mij omdat ze zien dat het echt mijn passie is. Daarnaast houden ze zelf ook van het spel, dus als ze de kans krijgen om mee te gaan dan komen ze maar al te graag kijken.

“Dit was afgelopen zomer met mijn oude team op een toernooi waarmee we de laatste punten behaald hadden om naar het NK beachhandbal te gaan”
Drie keer per week in de sportschool