Bijzondere hobby’s deel 1: Banger racen

Wegdamnieuws start een serie over bijzondere hobby’s. Wat hobby’s betreft mogen zowel mensen met een bijzondere binnen- als buitenhobby zich aanmelden, zoals bijvoorbeeld treinspotters.
Na een drukke werkdag is voor sommigen niets zo lekker als met een dekentje en een kop thee op de bank te kruipen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar anderen vinden niets lekkerder dan de hobby.

In deel 1 Marc Grefte, zijn bijzondere hobby is banger racen! (Banger racen? ZIE DIT FILMPJE)

Marc, wat maakt het voor jou zo mooi, dat auto bangen?
“Het mooiste aan banger racen vind ik dat je het met het hele team doet, iedereen helpt elkaar om de auto’s op tijd klaar te krijgen voor de race. En tijdens race is het natuurlijk nogal een adrenaline boost als je in de auto zit. In Emmen, mijn laatste race op 23 oktober schat ik de snelheid op ongeveer 80 per uur lag”.
Ook mooi: als iemand van elkaar onderdelen nodig heeft wordt er nooit naar geld gekeken. Als ik iets nodig heb van iemand, dan krijg ik dat en als ik iets heb wat iemand anders nodig is krijgt hij dat van mij. Ook op het rennerskwartier is het mooi om te zien dat er naast rijders ook een bult monteurs meegaan die de hele dag fanatiek bezig zijn de auto’s weer te prepareren voor de volgende ronde. En uiteraard het moment dat je zelf in de auto zit en het gebeuren moet. Toch altijd een lichte spanning maakt het voor mij ook mooi”.

Kun je mij de regels uitleggen van dit soort autorodeo?
“Banger racen heeft in principe maar twee regels:
Er mag niet tegen de richting in gereden worden en er mag niet in de bestuurdersdeur knallen. Wel is er een vrij streng regelement waar je auto aan moet voldoen om mee te mogen doen, dit in verband met veiligheid. Iedereen moet ‘s maandags gewoon naar het werk toe kunnen”.

Kun jij beschrijven welke krachten er op je afkomen bij een volle hit?
“Bij een volle hit is de impact aardig hoog, daarom is het belangrijk dat je goed in de gordel zit en je na een klap de gordels opnieuw aanspant. Als je dat maar doet kom je er altijd zonder kleerscheuren vanaf”.

Zag ik nou Tom Stortelder ook in dat filmpje?
“Ja! Tom zit ook bij ons in het team. Ons team bestaat uit jongens uit Hengevelde, St Isidorushoeve en Haaksbergen. De dag na de race heb je vaak een stijve nek en schouders. Na 1 of 2 dagen is het weer weg. Soms een paar blauwe plekken en strepen van de gordels op de schouders”.

Nagenoeg iedere auto gaat maar 1 keer mee?
“Meestal is de auto total loss aan het einde van de dag, soms niet en dan kun je hem een volgende keer weer gebruiken. Toch vind ik het mooist als de auto plat weer meegaat op de aanhanger aan het einde van de dag”.

Ik begreep dat je ouders niet zo blij waren met deze hobby?
“Ja klopt, pa en ma zijn er niet zo heel blij mee, die zien me liever voetballen”. 😜.

Heb jij ook een bijzondere hobby of weet je iemand? Stuur even een berichtje naar de redactie van Wegdamnieuws.