Bijzondere hobby’s deel 3: Paragliding
Wegdamnieuws is een serie gestart over bijzondere hobby’s. Wat hobby’s betreft mogen zowel mensen met een bijzondere binnen- als buitenhobby zich aanmelden, zoals bijvoorbeeld treinspotters.
Na een drukke werkdag is voor sommigen niets zo lekker als met een dekentje en een kop thee op de bank te kruipen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar anderen vinden niets lekkerder dan de hobby.
In deel 3 Ivo Wielens, zijn bijzondere hobby is paragliding!
Ivo, wat maakt het voor jou zo mooi, dat paragliden, ook bekend als schermvliegen?
Natuurlijk het gevoel tijdens het vliegen! Daar zijn verder geen woorden voor nodig haha. En het uitzicht is natuurlijk magistraal wanneer je boven de bergen zweeft.
Daarnaast is het een sport waar meerdere interesses van mij samenvallen op één plek. Om goed te kunnen vliegen is het bekende ‘fingerspitzengefühl’ zeer handig want het vliegen is letterlijk vingertoppenwerk. Daarnaast pas je in deze sport kennis toe over natuurkundige dynamica, aerodynamica en meteorologie. Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld maar het is hartstikke leuk en ik wil graag benadrukken dat echt iedereen kan leren paragliden en de kennis opbouwen. De wereld van paragliding bestaat uit een bonte verzameling mensen met uiteenlopende karakters en achtergronden.
Hoe kom je er zo bij en waar beoefen je deze sport?
Een keer op vakantie in de bergen van Noorwegen deed ik een tandemvlucht waarin je als passagier meevliegt met de piloot. Toen we eenmaal loskwamen van de grond wist ik direct dat ik dit zelf ook wou kunnen. De piloot tipte me over de mogelijkheden in het vlakke Nederland waar men aan de hand van een lierkabel de lucht ingaat. Zodoende ben ik gestart bij een club in Mander genaamd Cloud to Cloud paragliding. Een leuke club piloten uit het hele land die in de vliegbare weekenden samenkomt in Mander.
Wat voor brevet heb je hier voor nodig? Hoe gaat dat in zijn werk?
Om zelfstandig te kunnen vliegen heb je het paragliding brevet B2 nodig. Net als het rijbewijs moet je wat vlieguren maken en enkele taken succesvol afronden. Ook is er een theorie-examen. Later kun je nog verder in het ‘overland vliegen’ en dat is niveau B3. Het brevet haal je bij een vliegschool zoals de vereniging in Mander. Daar is een erkende instructeur en volg je de lessen. Als je geluk hebt ga je direct de 1e dag al alleen de lucht in en heb je radiocontact met de instructeur aan de grond die jouw 1e vlucht in goede banen leidt. Je kunt hierbij de materialen lenen van de club dus je hoeft niet direct zelf spullen aan te schaffen.
Piloten die over land vliegen kunnen soms behoorlijke afstanden afleggen op een dag. Ze vertrekken bij een club in Oost-Nederland en landen vervolgens ergens in de Flevopolder of zelfs bij de Waddenzee in Friesland. Of ergens diep in Duitsland afhankelijk van de windrichting die dag. En dan moet je maar weer thuis zien te komen hahaha! Om zulke afstanden af te leggen vliegt men met de wind mee waardoor soms wel snelheden van boven de 60 km/u bereikt worden (ten opzichte van de grond). En er wordt gebruik gemaakt van thermiek om in de lucht te blijven.
Wat zou je iemand aanraden die interesse heeft om deze sport te beoefenen?
Kom eens ongedwongen langs bij de club of doe eens een tandemvlucht op vakantie. Niks moet en iedereen staat je vriendelijk te woord om het één en ander te vertellen over de sport. Het is wel handig als je een beetje flexibel bent in je weekendplannen omdat het erg weersafhankelijk is. Je weet vaak pas de avond van tevoren of er gevlogen wordt. En er zijn dus ook weekenden dat het niet doorgaat. Daar moet je wel tegen kunnen.
Wat wil je verder nog kwijt over deze hobby?
Het is een prachtige bezigheid en je maakt leuke dingen mee. De eerste keer dat je de thermiek (opstijgende lucht) in vliegt weet je niet wat je overkomt. Net alsof je wordt opgetild door iemand, waarbij je in enkele minuten een paar honderd meter kunt stijgen. Helaas verwacht ik dat bij mijzelf de sport even op een laag pitje komt te staan door mijn werk waarbij ik het komende jaar heen en weer zal reizen tussen Hengevelde en mijn verblijf in Aabenraa, Denemarken. Maar paragliding kun je tot op hoge leeftijd blijven doen dus wie weet wat de toekomst brengt!
Voor de liefhebber nog enkele links naar YouTube en mijn cluppie:
https://www.youtube.com/watch?v=g725gSQWq34
https://www.youtube.com/watch?v=5Cgeq4IvtRU