“Hoge boetes in Hengevelde: Het rookbeleid in Nederland moet massaal worden aangepakt!”

Zoals iedereen inmiddels bekend is, is de horeca in Nederland per 1 juli 2008 helemaal rookvrij. Ook roken in de tent is verboden. De Keuringsdienst van Waren controleert al enige tijd tentfeesten en andere horecagelegenheden op het naleven van deze wet. Stichting Zomerfeesten Hengevelde kreeg afgelopen jaar een boete van maar liefst € 2400,- voor rokers in de tent. De roker zelf komt er mee weg en een stichting, die draait op vrijwilligers, wordt verantwoordelijk gehouden in deze.
Maar waar is hier sprake van verwijtbaar gedrag? Hoe kun je als organisatie voorkomen dat iemand binnen 3 seconden een sigaret op steekt in een mensenmassa van 10.000 bezoekers? Het schijnt zelf zo te zijn dat als iemand kwaad wil doen, de boete dit jaar richting de € 4800,- zal gaan! Pas in november zal bekend worden gemaakt of de Hengeveldse Zomerfeesten weer bestolen zal worden door de overheid.
Dan denk ik: Tentfeest-organisatoren in Nederland, verenigt u:  

Op de barricaden! Naar het Europese Hof voor mijn part maar dit is wat bij betreft je reinste diefstal. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat een dergelijke ‘controleur’ op de verjaardag van zijn schoonmoeder gaat uitleggen wat voor werk hij doet. 


Vergis je niet, ook ik ben tegen roken en sta ook achter het rookbeleid dat nu internationaal is ingevoerd. Maar laten we in Nederland ook de realiteit niet uit het oog verliezen.

Raymond Wegdam