Ieren maken overal een feest van

Ieren hebben in geheel Europa de reputatie dat zij overal een feest van maken. Je hoeft maar even te zoeken op internet om enige bevestiging te krijgen. Je wandelt in bijvoorbeeld Dublin een willekeurige kroeg binnen en het voelt gelijk als een muzikale traktatie van jewelste die alle vooroordelen bevestigd. Zo had ik jaren geleden mijn Ierse vriend Jimmy op bezoek en om de tijd te doden pakte wij de fiets voor een rondje Hengevelde. Onderweg had ik  Jimmy heel wat uit te leggen wat betreft de Nederlandse of misschien wel de  Twentse cultuur:

We fietsten langs een huis in aanbouw, daar zag hij dat er vlaggen en takken in de nok waren aangebracht, “waar is dat voor” was de vraag. “Ja, Dit is een traditie die pannenbier heet. Als het hoogste punt bereikt is en de vlag geplaatst, is het aan de opdrachtgever om de werkers van bier te voorzien. Als dat bier geschonken en gedronken is, gaat de vlag er weer af”.

‘OK’

Enkele honderden meters verder stond een boog met een karton er onder van ’25 jaar getrouwd’. “What does this mean Raymond?”

Dat betekent dat het echtpaar binnenkort 25 jaar geleden in het huwelijksbootje is getreden, bij het plaatsen van de boog gaan ze bier drinken, bij het feest zelf ook en in sommige gevallen bij het opruimen nog een keer”.

‘OK’

En zo fiets je vervolgens weer een stukje en staat er een scala aan poppen en spandoeken in een voortuin, dan voel je dezelfde vraag al weer aankomen!

“Ja Jimmy, hier is iemand 50 geworden, bij het maken van de pop gaan ze bier drinken. Bij het plaatsen drinken ze bier. Op de verjaardag zelf……….

Ieren hebben in geheel europa de reputatie dat zij overal een feest van maken....

Raymond Wegdam