Colum van Frank: “Angstig”

Na een maandje afwezigheid was vanavond Wegdam Weekend weer te horen voor geheel Nederland en iedereen daarbuiten. In de show van Kasper en Bart kwam ook Frank voorbij met zijn column. Deze willen we u niet onthouden:

Goedenavond Luisteraars,  

Eindelijk, eindelijk las ik vandaag een luchtig nieuwsbericht. 

Wat las ik namelijk: 

 ​De Mariakerk in Venlo-Zuid geeft twee weken na het ingaan van de zomertijd nog steeds de wintertijd aan. De beste man die hier voor verantwoordelijk is heeft namelijk hoogtevrees. De vrijwilliger die normaal gesproken twee keer per jaar de klok een uur verzet, is niet meer beschikbaar. Hij durft vanwege zijn hoge leeftijd niet meer naar boven. Het is verschrikkelijk.  

Ik dacht meteen zal hij dan ook niet ontzettend bang zijn voor zijn eigen leeftijd? Als hij immers op hoge leeftijd is. Ik moet daar ook niet teveel over nadenken, maar dat het schrijnend is voor de inwoners van Venlo staat vast. En vooral met de Venlose jeugd heb ik medelijden, 2 jaar door corona niet naar feestjes kunnen, mag het eindelijk weer, loop je ook nog een uur achter de feiten aan. Ik moet er ook niet teveel over nadenken. 

Hoogtevrees dus. Ook wel aviofobie genoemd. Zelf heb ik daar ook wel enigszins last van. Gelukkig hoef ik hier de kerkklok niet te verzetten. Je kunt trouwens voor heel veel dingen vrees hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook last hebben van claustrofobie. Dan ben je bang in of voor kleine ruimtes. Ik had daar nooit last van, maar vroeger was er altijd iemand in ons voetbalteam die steevast vroeg om een wissel, als de trainer riep dat we de ruimtes klein moesten houden. Na al die jaren ben ik er dus eindelijk achter waarom die arme ziel om een wissel vroeg. Claustrofobie. Ik moet er niet teveel over nadenken.  

Een ander soort angst is sesquipedalofobie. Dat is de angst voor lange woorden. Mensen die daar aan lijden durven de lange woorden niet uit te spreken en zelfs niet aan te horen. Ik vraag me dan meteen af of ze daar dan een arbeidsongeschiktheidsverzekeringsagent voor in de hand hebben genomen. Waarschijnlijk niet, want dit woord staat in de top 10 van langste woorden van Nederland. Sneu werk, maarja Ik moet er ook niet teveel over nadenken.  

Nog een ander soort angst is de angst voor naalden of scherpe voorwerpen namelijk Aichmofobie. Dit zijn dan denk ik de mensen die vaak geen Kerstboom zetten tijdens Kerstmis. Ook hier moet ik niet te lang over nadenken.  

Dan heb je nog socerafobie, de angst voor schoonouders. Mensen die daar aan lijden wens ik vast een fijne Pasen.  

Ik wil trouwens afsluiten met nog een luchtig nieuwsbericht wat ik vandaag las. Dat ging over de World Transplant Games. Het bericht luidde als volgt: 

Tennisser Stefan Bakker tennist met een donorhart.  Toen dacht ik meteen, ik zou een tennisbal gebruiken.
Maar ik moet er ook maar  niet te lang over nadenken..