RIP Henk Renssen

Op 85-jarige leeftijd is Henk Renssen overleden. Maandagavond raakte de geliefde oud-trainer van WVV34 uit de tijd. Hij was de laatste tijd erg benauwd. Daar komt bij dat hij door de IBM-ziekte – een afgeleide vorm van ALS – al enkele jaren aan de rolstoel gekluisterd zat. ‘Hij had er vrede mee, dat het einde van zijn leven in zicht was,’ vertelde zijn zoon Marcel mij gisteren. Aanstaande maandag is de uitvaart.
(door Gijs Eijsink)

VERKNOCHT AAN WVV EN HENGEVELDE

Het toeval wilde dat ik hem anderhalve week geleden nog heb geïnterviewd voor Zilver Magazine. Ik liet hem de Esso-voetbalfoto zien van het Rigtersbleek van 60 jaar geleden met oa Henk zelf en ook Jan Zwierink, een andere oud-trainer van WVV. ‘Die is genomen op het veld van RCH in Heemstede’, zei hij meteen. Zijn lichaam was verzwakt, zijn geheugen was nog uitstekend. Hij vertelde me nog een paar mooie anekdotes.
Ik heb toen bovenstaande portretfoto nog van hem gemaakt. We kenden elkaar goed, ook al omdat we slechts 150 meter uit elkaar wonen en elkaar daardoor regelmatig troffen. De laatste jaren wat minder. Maar op zaterdag kon je hem en zijn vrouw Ria in de stad en vaak op de markt tegenkomen. Dat was voor hem als oud-marktkoopman bekend terrein.

WVV was hem dierbaar. Elke keer als ik bij hem en Ria een bakje koffie dronk, begon hij over de club. Hij volgde de verrichtingen van de groengelen nog altijd op de voet. ‘Ze blijven er wel in’, zei hij de laatste keer dat ik hem sprak. En eerder zei hij al eens dat hij WVV nooit zou vergeten. ‘Gek is dat’, zei hij toen. ‘Ik zat bijvoorbeeld vijf jaar bij KOSC, ook leuk, maar anders dan WVV. Het is de gezelligheid, de gemoedelijkheid, die was in Hengevelde zo fijn.’
De vriendschap tussen Henk en WVV was wederzijds. Hij is er twee periodes trainer geweest. De tweede keer in de eindjaren zeventig werden ze samen twee keer achter elkaar kampioen. Hij bracht het eerste elftal naar de vierde klasse en zowel hij als Ria kregen bij het afscheid een fiets van de club.

Wat ik ook altijd bijzonder vond, was zijn vriendschap met Hennie Wegdam alias Mack of Mekkie. Want Mekkie of Mack was hun vriend. ‘Mack vergeten we nooit. We hadden altijd contact. Mack was een kunstenaar, zeg ik altijd’, zei Henk al eens eerder. ‘Hij kon plezier maken, hij gooide de grappen er zo uit, maar nooit over de rug van een ander.’ Anderhalve week geleden nog haalde hij wat komische herinneringen op aan zijn Hengeveldse vriend.

TUBANTIA
WVV zat in zijn hart, maar een grotere plek in datzelfde hart werd ingenomen door Tubantia. Het is de club waar hij opgroeide. Bij de invoering van het betaald voetbal vertrok Henk op 22 jarige leeftijd naar Rigtersbleek. Met de Enschedese ploeg miste hij op een haar na de promotie naar de eredivisie. Hij speelde daar met oa Wim Bleijenberg, Gerrit Trooster, Johan Oude Engberink en Jan Zwierink.
Na vijf seizoenen nam de vv Oldenzaal – toentertijd ook een semi-profclub –Henk voor tienduizend gulden over. Hij werd er stopper als opvolger van Toon Valks. Henk bleef er drie seizoenen om vervolgens terug te gaan naar Tubantia dat eveneens betaald voetbal speelde, maar nooit verder kwam dan de tweede divisie. Hij speelde er in de verdediging en op het middenveld op zowat alle posities. Ik hoorde van Jan Verdriet die ook al trainer is geweest van WVV dat Henk een echte teamspeler was. Technisch, linksbenig, hard en fanatiek.
Vanaf dat moment was Henk definitief Tubantia-man. Tot ver in de zestig speelde hij er op zondag in een lager elftal nog competitie en trainde hij de jeugd. Enkele jaren geleden stond Henk in de krant als trotse opa toen na zijn zoon Marcel ook kleinzoon Gilian in het eerste elftal van Tubantia speelde.
Naast WVV (2x) trainde hij nog de selecties van KOSC, Tubantia en ATC’65.
Zoals gezegd waren Henk en Ria verknocht aan WVV en Hengevelde. Nog regelmatig bezochten ze de Zomerfeesten en met enkele oud-spelers van WVV hadden ze af en toe nog contact.

NB De elftalfoto van WVV is de kampioensfoto uit 1978. Staand vanaf links Henk Renssen, Hennie (Mack) Wegdam, Gerrit Broekkamp, Alphons Assink, Marinus de Wit, Jan Hendriks, Richard Assink, Harrie Spijkerman, Nico ter Doest. Onder: Leo Kiezenbrink, Jan de Witte,  Johan Velthuis, Sepp Bader, Clemens Kiezenbrink, Tonnie jannink, Jozef Goselink, Jan Pierik.

Hieronder een elftalfoto uit 1963 van Tubantia. Vlnr staand: Jan Verdriet als 17-jarige jongen. Naast hem Frans en Jan Olde Riekerink, Jan Rompelman, Jan Welles en Rinus Paskamp. Onder links Frits Huiskes,  dan Henk zelf, Appie Baas, Henk ten Brink en Jan Kers.