Weekendje in een koude wereld

Na de vele uren van prachtige Winterspelen was ik weer toe aan een potje voetbal en zette ik mij zaterdagavond op de gemeen koude perstribune van Heracles voor het duel tegen PEC.  Ik zag met een lichte jaloezie dat één etage lager de bezoekers van de skyboxen een deken over hun benen hadden liggen. En zij hebben ook nog verwarmde stoelen. Ze keken naar oa Breukers en Peterson die met korte mouwen voetbalden.

Ondertussen constateerde ik hoe snel Sebastian Jakubiak en Jamiro Monteiro zich ontwikkeld hebben. Het waren tegen PEC de uitblinkers. Kuwas was goed en zelfs Breukers speelde redelijk, een man waarvan ik normaliter bepaald geen fan ben.

We bespraken en passant daar in Almelo ook nog even de opvolging van John Stegeman. Smit weg, Hoogma weg en binnenkort gaat Stegeman er ook vandoor, de man die speler was bij de Heraclieden, die er assistent-trainer was en straks bijna vier jaar hoofdtrainer. Ik hoorde dat Robbie Alflen wordt doorgeschoven, ook oud-speler en thans de assistent. Volgens een kenner is hij in tactisch opzicht een hoogvlieger. Wat mij ook ter ore kwam, was de optie om Hendrie Krüzen terug te halen. Deze kundige praktijkman zou dan de vacature Stegeman invullen met Alflen als hoofdtrainer, want die is gediplomeerd volgens de wetten van de KNVB. Dan krijg je dus het duo Alflen-Krüzen. Geen gekke optie. Krüzen is alweer een tijdje weg, maar wordt desondanks gezien als een zogenaamde cultuurbewaker van Heracles. Mocht de club een functionaris nodig hebben die de cultuur bewaakt (ik vind dat nogal vaag allemaal), dan is Krüzen een prima man ervoor. Marcel Keizer, de gewezen Ajax-trainer,  zei zondagmorgen dat hij ook wel naar Heracles wil. Goeie kandidaat. En zou Henk de Jong niet willen? Die was ooit ook nog eens assistent-trainer van de zwartwitten. Of bekwame mannen als vdLooi of Faber? We kunnen niets anders dan afwachten welk konijn er uit de hoed komt.

Zondag trotseerde ik andermaal de kou en meldde me bij mijn oude club WVV’34, die tegen Bentelo moest spelen. Dat is een behoorlijk uniek duel, want doorgaans speelt WVV op een hoger niveau dan de blauwwitte buren. Dit jaar ontmoeten deze buurtclubs elkaar echter in 4B en ook al voetballen ze tegenwoordig in dezelfde klasse, nog steeds heeft WVV een hoger niveau. Het werd 4-0, maar eigenlijk had het 8-0 moeten zijn. De penningmeester van WVV zat te grinniken achter de kassa, want er was heel veel publiek. De dikke winterjas aan, handschoenen en muts en dan, hup naar het plaatselijke sportpark. Hulde voor al die liefhebbers. Naast me zat Henk Bolhaar. Deze Vogido-man is lid van de Verenigingsraad van de KNVB en is daar ook vertegenwoordiger van een handvol amateurclubs. Elke zondag zoekt hij zich een wedstrijdje uit. Zondag koos hij er vanwege de snijdende kou niet voor Vogido of de optie om thuis voor de buis Feyenoord-PSV te volgen, maar hij prefereerde WVV-Bentelo. Henk is zo’n tamelijk zeldzame bobo die niet louter achter de groene tafel zit, maar die ook de clubs bezoekt, die hij representeert. Nogmaals hulde.

Na de wedstrijd spoedde ik mij naar huis om het toetje van het weekend te beleven, FC Utrecht-FC Twente. Ik hoopte op drie punten voor de gekwelde Tukkers. De eerste helft was best aardig, daarna was het minder, 3-1 nederlaag. Het aantal pessimisten, dat denkt dat de FC degradeert, is daardoor weer gegroeid. Maar het komt goed. De weg omhoog wordt binnenkort gevonden door Verbeek cs, mede omdat Assaidi en El Hamdaoui dan terug zijn. Blijf erin geloven, ook de doemdenkers, waarvan er in deze regio altijd extra veel zijn.

Gijs schreef deze column voor Twentesport (http://www.twentesport.com/)