Actiecomité Lelieteelt Hof van Twente niet blij met gemeente, wethouder reageert

Aanvoer van kratten met leliebollen in het grondwaterbeschermingsgebied op de Herikerberg

Lelieteelt in de gemeente Hof van Twente is al tijden een discussie. Omwonenden en de politiek maken zich al tijden druk om de gezondheidsrisico’s vanwege het gebruik van gif. Portefuillehouder en wethouder Harrie Scholten van de gemeente Hof van Twente heeft kritiek gekregen van Actiecomité Lelieteelt Hof van Twente. Wij kregen hierover een ingezonden stuk van de werkgroep en vroegen ook wethouder Scholten om een reactie die direct reageerde. Beide kanten van het verhaal vindt u hieronder:

Actiecomité Lelieteelt Hof van Twente schrijft aan Wegdamnieuws:

Actiecomité: “In februari vroeg de gemeenteraad van de Hof unaniem om een onderzoek naar een verbod op lelieteelt. Nu blijkt wethouder Scholten (CDA) deze wens op de lange baan te schuiven. Hij meldde dat hij eerst ‘een visie’ op grondgebruik wil maken die hopelijk ‘in het najaar’ af is. Pas daarna wil hij kijken of een verbod op lelieteelt goed onderbouwd kan worden, ‘als we dat nog willen’.

Bewoners overvallen door lelieteelt

Afgelopen week zijn veel inwoners van de Hof heftig geschrokken omdat grote kisten met bollen worden aangevoerd naar akkers vlakbij hun huis. Terwijl ze, door de uitspraak van de gemeenteraad, rekenen op een verbod op lelieteelt wordt hun leefomgeving ernstig aangetast. De hele zomer zullen ze minstens eenmaal per week de gifspuit aan het werk zien: de GGD adviseert om dan de ramen en deuren te sluiten, het wasgoed binnen te halen en niet met schoenen van buiten naar binnen te lopen.

De lelieteelt is berucht door het excessieve gifgebruik en de relatie met het veroorzaken van ernstige ziekten. Onderzoek in een zone van 250 meter rondom deze akkers toont aan dat omwonenden het gif in hun huis en lichaam hebben. Zelfs de organisatie die de middelen heeft toegelaten, het CTGB, heeft laten weten zich zorgen te maken over de relatie van de middelen met de toename van Parkinson.

In de buurtschappen waar lelieteelt verschijnt is sprake van grote onrust. Ook het veelgeroemde noaberschap ligt zwaar onder vuur; grondeigenaren die grond verpachten voor lelieteelt worden buitengesloten. De bollen in de Hof staan dit jaar ook in het grondwaterbeschermingsgebied op de Herikerberg en op steenworp afstand van N2000 gebied De Borkeld.

Verbod heel goed mogelijk
Waarom de wethouder het verzoek van de gemeenteraad niet uitvoert laat zich raden. In andere gemeenten is al lang sprake van een verbod. Zo heeft gemeente Opsterland vorig jaar zelfs een ‘last onder dwangsom’ opgelegd aan een lelieteler; deze krijgt een boete van 10.000 euro per week als hij doorgaat met lelieteelt. Ook is er een uitgebreide handleiding voor gemeenten verschenen, waarin staat hoe een verbod kan worden ingevoerd. Op meerdere plekken in Nederland hebben rechters besloten tot een verbod op lelieteelt in de buurt van woningen. De juridische motivatie ligt dus panklaar.

De weerstand van wethouder Scholten (CDA) is een raadsel. Volgend jaar zijn er echter gemeenteraadsverkiezingen; hopelijk laten dan veel mensen hun stem ook afhangen of de partijen kiezen voor gezondheid of voor een ondernemer die in korte tijd veel kapot maakt om geld te kunnen verdienen.

Voor de gemeenteraad is het van belang om de wethouder opnieuw op de motie te wijzen en te eisen dat deze op korte termijn met een voorstel tot een verbod komt.”

Actiecomité Lelieteelt Hof van Twente

Wethouder Scholten reageert desgevraagd op het ingezonden stuk richting Wegdamnieuws:

Scholten: “Het college van de gemeente Hof van Twente/wethouder Scholten (portefeuillehouder) is al sinds eind vorig jaar bezig om een nauwgezet beeld te krijgen van de mogelijkheden en onmogelijkheden rondom het wel of niet verbieden van lelieteelt in de Hof van Twente.
Dit is gebeurd middels de hoffelijke aanpak hetgeen betekent dat met alle betrokkenen gesprekken zijn geweest, Voorstanders, tegenstanders, omwonenden, akkerbouwers, grondeigenaren, lelietelers, bond voor lelietelers en ook wetenschappers en juristen.
Dit heeft geresulteerd in een korte termijn actie door een convenant (afsprakenlijst) aan te gaan met de enige lelieteler in de Hof van Twente. Getekend begin februari van dit jaar. Alle lelieteelt in de Hof van Twente gebeurt door één enkele teler op ongeveer 35 hectare verspreid door de Hof van Twente.
Op de iets langere termijn, 1e halfjaar 2025, ligt er de opdracht/motie van de gemeenteraad, op initiatief van het CDA, om de mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een verbod op Lelieteelt.
Vanaf het begin is de verwachting gedeeld met eenieder dat voor het jaar 2025 geen verbiedende maatregelen genomen zullen worden maar met de afspraken in het convenant met de lelieteler wel de eerste stappen gezet worden. O.a. 50% van de gewasbeschermingsmiddelen zijn biologisch, slechts spuiten bij windkracht 3 of lager, de nieuwste apparatuur gebruiken zodat de gewasbeschermingsmiddelen gericht op de plant komen en geen lelieteelt nabij kwetsbare plekken zoals scholen en woonwijken.
Het is duidelijk dat de gemeente niet gaat over de gewasbeschermingsmiddelen, dat is Europa en de landelijke overheid. De gebruikte gewasbeschermingsmiddelen zijn legaal. In de tweede kamer is wel de discussie gaande hoe nu om te gaan met deze middelen en daar zal de komende tijd verder duidelijkheid over komen. Ook in de provincie loopt deze discussie en ook daar zal de komende tijd meer duidelijkheid komen.
Als gemeente liggen onze mogelijkheden op het ruimtelijke vlak, het uitsluiten van bepaalde gebieden. Echter als een gemeente dit wil dan moet dat goed onderbouwd zijn anders gaat het onderuit bij de rechter. En met die onderbouwing zijn we ook begonnen waarbij een visie op grondgebruik zeker gaat helpen. Dit laatste heeft echter tijd nodig om het zodanig op te zetten dat het goed bruikbaar is. Maar het kan best zijn dat we voor de zomer al met maatregelen komen waarbij de onderbouwing in het najaar nakomt middels een visie op grondgebruik.
Tot slot is het college/wethouder Scholten ervoor alle inwoners uit de Hof van Twente, dus ook voor de akkerbouwers die meer telen dan alleen lelies, zoals voedsel (uien/aardappelen) waar dezelfde gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Ook voor hen is het van belang dat de onderbouwing van waar wel en waar niet van groot belang.
Kortom, er wordt op geen enkele wijze tegengewerkt, het college/de wethouder is voortvarend bezig (met begrip voor de bezorgde inwoners en met dezelfde zorgen voor gezondheid) met maatregelen die standhouden bij de rechter, dat is wat onze inwoners mogen verwachten van een goed bestuur.”

Harry Scholten