Afvalbakken buitengebied niet teruggeplaatst: “Meerdere keren gevuld met puin”

Gemeente Hof van Twente gaat bekijken of de afvalbakken in het buitengebied kunnen blijven of misschien worden weggehaald. Omdat dit nog niet helemaal duidelijk is worden de bakken die bij de jaarwisseling zijn weggehaald nog niet teruggeplaatst, of blijven ze dichtzitten zoals de bak hierboven.
De communicatieafdeling van de gemeente Hof van Twente geeft het volgende aan hierover: “Er is nog geen definitief besluit over genomen. De bakken worden nu gebruikt voor allerlei afval. Onlangs zijn langs een route in het buitengebied van Markelo alle afvalbakken meerdere keren gevuld met puin waarschijnlijk afkomstig van een verbouwing. De medewerkers van Gildebor konden de bakken bijna niet legen omdat die veel te zwaar waren. Dit kan niet de bedoeling zijn van de afvalbakken die geplaatst zijn voor wandelaars/fietsers/toeristen die hun afval onderweg kwijt willen. Verder is het zo dat afvalbakken in het buitengebied eerder afval aantrekken dan dat ze het voorkomen. Als de bakken vol zitten wordt er van alles omheen gezet. Als er geen afvalbakken zijn neemt het overgrote deel van de fietsers en wandelaar het afval gewoon mee naar huis. Dit is proefondervindelijk bewezen.
Het klopt wel dat er zwerfafval is in onze gemeente maar dat valt qua hoeveelheid mee. Het is in ieder geval goedkoper om dat op te ruimen dan telkens de afvalbakken te legen die volgestopt worden met allerlei afval.”

Wanneer er meer duidelijk is zullen we hier uiteraard over publiceren.