Alle onbeveiligde overwegen in Hof van Twente verleden tijd

De 13 NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen) in de gemeente Hof van Twente behoren tot het verleden. Bestuurders, betrokkenen en mensen uit de omgeving vierden op vrijdag 12 januari de afronding van het project bij de tunnel aan de Heijinksweg. Daar werd het ontwerp van het kunstwerk gepresenteerd dat in de tunnel komt.

Eén project, meerdere oplossingen
Hof van Twente was de gemeente met de meeste NABO in Nederland. ProRail, provincie Overijssel en de gemeente stonden daarom voor een enorme uitdaging. Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail, vertelt waarom het project zo bijzonder is: “Een NABO kan op verschillende manieren worden aangepakt. Het mooie van dit project is dat al deze varianten voorkomen. We hebben een houten brug, een veetunnel, twee tunnels voor fietsers en voetgangers, een AHOB-beveiliging en een sanering met ontsluitingswegen.”

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder een goede samenwerking, beaamt wethouder Harry Scholten: “De uitvoering van dit project is na goedkeuring van de gemeenteraad in een jaar tijd afgerond. Dat is te danken aan een goede planning, regelmatige afstemming en veelvuldige communicatie aan de voorkant. Het resultaat mag er dan ook zijn: een beveiligd spoortraject waarbij rekening is gehouden met aanwonenden en recreanten. Die diversiteit aan oplossingen, daar kunnen we met zijn allen trots op zijn.”

Veiliger voor iedereen
Regiodirecteur Oost Jieskje Hollander benadrukt dat bij Arriva veiligheid op plek één staat: “Als vervoerder op vele regionale sporen hebben we nog steeds te maken met NABO’s. Als het aan ons ligt, is dat zo snel mogelijk verleden tijd. Onze machinisten hebben te vaak te maken met wandelaars, fietsers en automobilisten die op het laatste moment de oversteek wagen. Een ongeluk wil niemand meemaken, ook onze machinisten niet. We zijn erg blij dat ProRail dit samen met andere partijen aanpakt en daarmee zorgt voor een veilige oversteek op het spoor.” Ook gedeputeerde Martijn Dadema onderstreepte dat de provincie Overijssel veiligheid van groot belang vindt. De provincie Overijssel heeft financieel bijgedragen aan de aanpak van de openbaar toegankelijke NABO’s.

 

Mozaïekkunstwerk voor de Heijinksweg

Mozaïekkunstwerk voor de Heijinksweg
De tunnel aan de Heijinksweg in Goor krijgt een kunstwerk, gemaakt door mozaïekvrijwilligers van de Stichting Stadslandbouw Hof van Twente. Het ontwerp is gemaakt door Marianne Jonkhans en Ina van de Riet. Het kunstwerk werd onthuld door debestuurders en Ina van de Riet gaf een toelichting: “We nodigen met ons ontwerp uit een feestje te maken van de natuur in al haar verschijningsvormen. Ontdek het bodemleven, zoom in op ons coulisselandschap, de Regge en de herinnering aan Bello. Leven in de brouwerij!” Het kunstwerk wordt deze zomer in de tunnel aangebracht.