Basisschool Wiene ontvangt 1e certificaat voor buitenonderwijs

Op basisschool Wiene krijgen de kinderen elke dag buiten les. Want rekenen of taal kun je in een schrift of op een tablet verwerken, maar waarom zou je dat niet buiten doen? Sinds het team twee jaar geleden deze weg is ingeslagen en dagelijks de positieve effecten ervan op leerlingen zag, is de ontwikkeling met grote sprongen gegaan. Vandaag, 28 oktober, is het buitenonderwijs op baisschool Wiene in de gemeente Ambt Delden als eerste van Nederland bekroond met het BuitenWijzer certificaat.

Positieve effecten

Het staat natuurlijk buiten kijf dat buiten zijn gezond is voor kinderen. Door buiten leren te combineren met beweging, wordt de leerstof beter opgeslagen en na een buitenles gaan de kinderen in de klas weer met frisse energie geconcentreerd aan het werk. Daarnaast is het in een tijd waarin het schermgebruik toeneemt voor kinderogen extra belangrijk om uitgedaagd te worden om in de verte te kijken.

Feestelijke viering

Nadat wethouder Pieter van Zwanenburg van de gemeente Hof van Twente symbolisch een lint heeft doorgeknipt, onthullen de oudste leerling Ties samen met de jongste leerling Wouter gezamenlijk de plaquette aan de gevel. Met kinderchampagne, een stukje appeltaart en het aanleren van een dans op het plein, is de certificering feestelijk gevierd met de kinderen en de aanwezige ouders.

Grote belangstelling

Zaterdag was er al landelijke aandacht voor het buitenonderwijs op de kleinschalige school in een artikel in een landelijk dagblad en radio 1. Vandaag waren het Jeugdjournaal en het dagblad Tubantia aanwezig om verslag te doen van deze feestelijke dag. Deze grote belangstelling laat wel zien dat buitenonderwijs op dit moment een hot item is.