Burgemeester Ellen Nauta opnieuw benoemd

Burgemeester Ellen Nauta is vanavond opnieuw benoemd als burgemeester van gemeente Hof van Twente. Andries Heidema, commissaris van de Koning van de provincie Overijssel, beëdigde de burgemeester tijdens de gemeenteraadsvergadering op dinsdag 7 mei. Naast de gemeenteraad waren ook familie en andere belangstellenden aanwezig. Burgemeester Ellen Nauta sprak dank uit voor het vertrouwen: “Mag ik u bedanken voor het feit dat u het mogelijk maakt dat ik de burgemeester kan zijn die ik graag wil zijn. Dat u het vertrouwen geeft om samen met u verder te gaan.

Commissaris van de Koning Andries Heidema beëdigde burgemeester Nauta. “Benoemd worden is belangrijk, maar een herbenoeming misschien nog wel meer. Het betekent dat de juiste keuze is gemaakt en dat het vertrouwen nog sterk aanwezig is. Dat vertrouwen heb je zeer waargemaakt in deze gemeente.” Hij noemde Nauta “een verbinder pur sang en een stabiele factor, zowel in je gemeente als binnen Twente.” Hannie Rohaan, vice-voorzitter van de gemeenteraad, sprak Ellen Nauta toe namens de gemeenteraad en de griffie. “Destijds waren we op zoek naar een burgemeester met kwaliteiten als verbinder en aanjager. Dat maakt u meer dan waar. U hebt zelf de lat hoog gelegd voor komende periode, maar we hebben alle vertrouwen dat het goed gaat komen.” Namens het college en de ambtenaren sprak loco-burgemeester Harry Scholten burgemeester Nauta toe als “ónze burgemeester”. Hij kenmerkte haar als betrokken, oprecht geinteresseerd, verbindend, hartelijk en een ambassadrice voor onze mooie gemeente. “De fase van KWW (Kiek’n Wat ’t Wodt) is allang voorbij. Nu is het warmhoald’n en vasthoald’n.”

Nek durven uitsteken
Burgemeester Ellen Nauta refereerde in haar toespraak onder andere aan haar benoeming, zes jaar geleden: “Zes jaar terug kwamen Robert en ik thuis. Zo voelde het, en zo voelt het nog steeds. Wij voelen ons niet alleen gedragen door elkaar en onze familie, maar gedragen door u allemaal, zoals we u hebben leren kennen en zoals we met u mogen werken en leven.” “Soms zeg ik gekscherend dat ik moeder ben van een groot gezin, 6 kinderen en 13 kleinkinderen en ik heb ze allemaal even lief,” doelend op de 6 kernen en 13 buurtschappen van Hof van Twente. “Zes jaar geleden waren de gevolgen van de economische crisis nog overal voelbaar. Nu doen we het als Twente en zeker ook als Hof van Twente goed. Uiteraard zit de economische wind ons mee, maar we hebben ook een college en een gemeenteraad die de ondernemers zien staan en ondernemers die hun nek durven uit te steken.” Ook refereerde ze in haar toespraak aan het belang van Hof van Twente als plattelandsgemeente. “Onze Hof is trots en actief lid van de P10, de belangenorganisatie van de grootste plattelandsgemeenten in Nederland. We zijn inmiddels al met 20 gemeenten. De grote steden beginnen onze hete adem in de nek te voelen, op de goede manier. Want na 6 jaar voel ik dat wij ontzettend veel te bieden hebben aan de stad, maar de stad ook aan ons.”

Eenheid in verscheidenheid
In vorige functies bouwde burgemeester Nauta een uitgebreid netwerk op in De Haag en Europa. Dat netwerk weet ze ook als burgemeester van Hof van Twente goed in te zetten. “De mechanismen van lobby zijn hetzelfde. Contacten opbouwen en onderhouden en vraagstukken waarmee wij hier bezig zijn, daar vertellen. Een zaak van wat langere adem, maar juist voor ons hier in het grensgebied de moeite waard.” Burgemeester Ellen Nauta besloot haar toespraak met woorden uit haar toespraak van zes jaar geleden, die nog steeds van kracht zijn: “Ik draag de keten waarbij elke ring een kern vertegenwoordigt. Elke ring als teken van de kracht van een gemeenschap. Eenheid in verscheidenheid. De kracht van onze Hof. Ik zal de keten met besef voor de traditie en de historie en met trots dragen en dank u voor het in mij gestelde vertrouwen