College Hof van Twente reageert op vragen over arbeidsmigrantenbeleid

Het college van burgemeester en wethouders heeft schriftelijk antwoord gegeven op vragen van de gemeenteraad over arbeidsmigranten, met name kwetsbare arbeiders. De vragen, ingediend op 9 december 2024, richtten zich op de huisvesting en beleidsvorming rondom deze groep.

Regisseur brengt problematiek in kaart

De raad vroeg waarom het college de problematiek rondom arbeidsmigranten nog niet volledig in beeld heeft en wacht op een provinciale regisseur. Het college benadrukt dat het de problematiek wel degelijk kent en hier al tegen optreedt. “Wij werken aan beleid om de problematiek beter in beeld te krijgen en aan te pakken. Hierbij kiest het college ervoor om samen met andere gemeenten samen te werken, om waterbedeffecten te voorkomen,” aldus het college.

Daarnaast speelt een gebrek aan betrouwbare data een rol. Arbeidsmigranten die korter dan vier maanden in Nederland verblijven, zijn niet verplicht zich in te schrijven in de gemeente, wat een goed overzicht bemoeilijkt. “Zo is bijvoorbeeld ook bekend dat arbeidsmigranten tijdelijk in Duitsland wonen, maar wel werken in onze gemeente,” licht het college toe.

Urgentie en tijdspad

De regisseur bezocht op 10 oktober Hof van Twente, maar een duidelijk tijdspad voor beleid is er nog niet. “De regisseur is begonnen met een rondgang langs alle gemeenten in de provincie. Mede naar aanleiding van deze bezoeken wordt een programmaplan opgesteld, waarna werksessies met gemeenten volgen,” schrijft het college. Wel worden verdachte woonsituaties scherp in de gaten gehouden door middel van zogenaamde Gustos-controles en de inzet van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC).

Samenwerking met provincie

De raad vroeg ook waarom het college aangeeft ‘wel een start te kunnen maken’ in plaats van direct actie te ondernemen. Het college ziet meerwaarde in een gezamenlijke aanpak met de provincie en buurgemeenten. “Regionale samenwerking biedt voordelen, zoals het voorkomen van waterbedeffecten, het delen van kennis en het afstemmen van maatregelen. Tegelijkertijd pakken wij lokaal al op wat mogelijk is,” aldus het college.

Arbeidsmigranten buiten OSA-groep

Tot slot werd gevraagd waarom arbeidsmigranten niet worden meegenomen in de OSA-groep, die zich richt op de huisvesting van Oekraïners en asielzoekers. Het college antwoordt dat de situatie van arbeidsmigranten verschilt. “Arbeidsmigranten komen naar Nederland vanuit economische overwegingen en hebben een specifieke woonvraag. Voor hen is apart beleid nodig.”

De gemeenteraad zal naar verwachting op een later moment verder in gesprek gaan over de voortgang van het beleid rondom arbeidsmigranten.