College legt Ontwerp Omgevingsvisie voor aan gemeenteraad

De gemeente is een stap dichterbij een toekomstvisie voor de leefomgeving. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de ontwerp Omgevingsvisie en deze doorgestuurd naar de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering van 16 september 2025 wordt dit ontwerp besproken. Als de gemeenteraad akkoord gaat, ligt de visie daarna zes weken ter inzage voor inwoners.

Klik HIER voor de website van de omgevingsvisie waar je alles kan vinden.
Klik HIER voor het gedeelte ‘De Hof in 2040: Hengevelde’.

De Omgevingsvisie geeft richting aan de toekomst van onze gemeente op het gebied van wonen, werken, welzijn en noaberschap. Wat maakt elk dorp of buurtschap uniek, en hoe behouden we dat terwijl we vooruitgaan? “We hebben daarbij rekening gehouden met wat elke kern en buurtschap in onze gemeente bijzonder maakt.”

Vier thema’s als fundament

De ontwerpvisie is opgebouwd rond vier hoofdthema’s: herkenbaar, leefbaar, duurzaam en ondernemend. Deze thema’s vormen de kapstok voor beleidskeuzes in de toekomst en zijn geïnspireerd op gesprekken met inwoners.

Inwoners denken volop mee

De totstandkoming van de visie gebeurde niet achter gesloten deuren. Vorig jaar deelden ruim 600 inwoners hun ideeën tijdens acht bijeenkomsten, verspreid over de hele gemeente. Deze waardevolle input is meegenomen in het concept.

Wie in de visie naar Hengevelde kijkt, leest: “Als we met Hengeveldenaren praten over het DNA van Hengevelde, dan komt ondernemend, vastberadenheid en vooruitstrevendheid direct naar voren. Hengeveldenaren worden gekenmerkt door hun actieve en vrijwillige bijdrage aan het verenigingsleven en door het hebben van oog voor elkaar. Hengeveldenaren ontmoeten elkaar graag, bijvoorbeeld op de jaarlijks terugkerende zomerfeesten.”

Volgende stap: de gemeenteraad

Op 16 september buigt de gemeenteraad zich dus over het ontwerp. Bij instemming volgt een periode van zes weken waarin iedereen de stukken kan inzien en reageren. Daarmee is er ook dan nog ruimte voor betrokkenheid van inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden.

Wordt vervolgd.