Deelnemers 100-100-100 gemiddeld rond 1 kilo restafval per week
De 250 gezinnen (zo’n 600 deelnemers) die meedoen aan het project 100-100-100 van Twente Milieu hebben, bijna 5 weken na de start, gemiddeld nog maar zo’n 1 kilo restafval per week. “Dat is uitzonderlijk snel”, zegt projectleider Anne Telman van Twente Milieu. Uit de reacties van de deelnemers blijkt dat de animo groot is om slim afval te scheiden, slim in te kopen en/of andere creatieve manieren te verzinnen om het aantal kilo’s restafval te verminderen.
Uit de afvalmeter op de projectwebsite valt af te lezen dat het gemiddelde van de deelnemende gezinnen inmiddels op 1 kilo per week zit. “Daarmee blijkt nu al dat het mogelijk moet zijn om als gezin, bij bewust afval scheiden, de regionale doelstelling te halen van maximaal 50 kilo restafval per persoon per jaar”, zegt Anne Telman van Twente Milieu. “Natuurlijk zijn uitschieters niet te voorkomen. Als je bijvoorbeeld een feestje hebt, of als je de zolder een keer opruimt, heb je meer restafval dan normaal.”
Weekopdrachten
Naast het wegen van de kilo’s restafval, krijgen de deelnemers ook weekopdrachten waar ze mee aan de slag gaan. Zo werd de vraag gesteld “Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?”. Deelnemers doen vervolgens verslag op het digitale platform van Twente Milieu. En geven elkaar ook tips, zoals: kom je wel eens verpakkingen tegen, waarvan je denkt dat het milieuvriendelijker kan; meld dat dan bij www.meldpuntverpakkingen.nl. Ook werd er een lijst van verpakkingenloze winkels gedeeld.
Eén van de opdrachten was ook om een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Als tip kwam daarbij naar voren: “Doe boodschappen met een boodschappenbriefje. Als eerste dwingt het je naar je voorraad te kijken en ten tweede voorkom je teveel én overbodige aankopen in de winkel. Ten derde laat je je dan minder snel verleiden door aanbiedingen of onzinnige aankopen. Als je je van te voren bedenkt wat je wil gaan eten voor een paar dagen doe je ook bewuster boodschappen.”
Bij de weekopdracht “Hoe heb jij jouw huishoudelijk afval thuis georganiseerd?” bleek dat bijna alle huishoudens in de keuken wel voorzieningen hebben om afval te scheiden, maar dat er in de rest van het huis ook heel veel afvalbakken staan, waarin afval niet gescheiden wordt gegooid.
Deze week zijn de deelnemers bezig met de vraag: hoe afvalvrij is jouw huisdier? Daarbij blijkt dat met name de verpakkingen van eten voor huisdieren veel restafval opleveren. Ook de kattenbakkorrels moeten vaak bij het restafval, wat voor extra kilo’s zorgt.
100-100-100
Op 18 maart werd het startsein gegeven voor het project 100-100-100 van Twente Milieu: 100 gezinnen, die 100 dagen, 100 procent afvalvrij leven. Na de wervingsperiode doen op dit moment 250 gezinnen mee aan de actie.
De (tussentijdse) resultaten, ervaringen en tips zijn zichtbaar op het platform Twentemilieu.100-100-100.nl.
Afvalloos Twente in 2030
Het project 100-100-100 wil een bijdrage leveren aan de regiodoelstelling “Afvalloos Twente in 2030.” Het doel is om in alle veertien Twentse gemeenten in 2030 nog maar 50 kilo restafval per persoon per jaar over te houden.