Eerste dronevlucht Weidevogels Hof van Twente in Azelo

Een droneploeg van Weidevogels Hof van Twente vloog afgelopen zaterdag voor de 1e keer in Azelo. Ze vonden een nest van een wulp.
Vorig jaar is hier al een keer proef gevlogen met een drone en binnen enkele minuten een nest van een wulp gevonden. Veldwerker Willy Olde Meule van Weidevogels Hof van Twente kon zelf met de verrekijker en al zoekende het nest maar niet vinden. Met de drone gebeurde dat binnen 3 minuten. Goede aanwijzingen van de veldwerker en ’s morgens heel vroeg uit de veren, zijn essentieel, zo leerde ervaringen elders.25 meter
En dat hielp. Want zaterdagochtend 20 april 2024 was opnieuw een nest van een wulp in een handomdraai gevonden. Op slechts zo’n 25 meter van de plek waar een droneteam vorig voorjaar een nest van een wulp vond. Waarschijnlijk dezelfde wulp. De stichting Weidevogels Hof van Twente besloot na deze prachtige vondst met de drone, zelf een faunadrone te gaan aanschaffen. De financiering is rond gekomen met de steun van onder meer de gemeente Hof van Twente en de Rabobank.

Scan
Dronepiloot Roger Borre scande ruim 2 uren de hele omgeving. Maar een tweede nest van een wulp vond hij niet. Wel zag het team een kraanvogel en veel haasjes met de warmtebeeldcamera aan de faunadrone.