Einde aan bepaalde teelt in buitengebied lijkt in zicht: politieke meerderheid wil verbod
Na maanden van discussie lijkt er een einde te komen aan een omstreden teelt in het buitengebied van een Nederlandse gemeente. De gemeenteraad nam unaniem een motie aan, waarin wordt opgeroepen om te onderzoeken hoe een verbod op deze vorm van landbouw juridisch kan worden vastgelegd. Zowel omwonenden als de politiek uiten al langere tijd zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s, vanwege het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Hoe kijk je terug op gisterenavond? Marianne Hutten:
“De aangenomen motie is vanuit boerenbelang. Ook belangrijk! Onze motie was vanuit gezondheidsbelang en dat is ieders belang. En dat woord mochten we niet gebruiken. Dus in die zin teleurgesteld. Maar natuurlijk blij met de mega verandering ten opzichte van een half jaar geleden. Want eigenlijk hebben ze onze motie van toen die ze hebben weggestemd, nu zelf ingebracht, alleen zijn de antwoorden er inmiddels al, maar goed”.
Coalitiepartijen draaien bij
Opmerkelijk aan de motie is dat deze werd ingediend door de drie partijen die de coalitie vormen. Eerder stemden zij nog tegen een soortgelijk voorstel van de oppositie. „We merken dat er veel onrust is rondom deze teeltvorm in het buitengebied”, zegt de initiatiefnemer. „Daar moeten we iets mee. Daarom geven we nu de opdracht aan het college om te kijken hoe een verbod binnen de gemeentelijke regelgeving kan worden vastgelegd.”
Volgens de indieners zou het verbod kunnen worden opgenomen in het omgevingsplan, dat momenteel nog in ontwikkeling is. „Het gaat hier specifiek om het stoppen van deze intensieve landbouwvorm, zonder andere agrarische sectoren te raken. We blijven in gesprek met grondeigenaren over duurzamere alternatieven.”
Gezondheidsrisico’s en juridische stappen
De discussie over de intensieve teelt is niet nieuw. Omwonenden hebben eerder hun zorgen geuit over de impact van de gebruikte middelen op de volksgezondheid. Zij vrezen dat blootstelling op lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben. Indien de gemeente geen verbod instelt, overwegen sommige bewoners juridische stappen.
Reacties uit de gemeenteraad
Een raadslid van de oppositie gaf aan verrast te zijn door de koerswijziging van de coalitie. Eerder diende de oppositie een vergelijkbaar voorstel in, dat toen geen meerderheid kreeg. Tijdens een goedbezochte bijeenkomst in december kwamen honderden inwoners bijeen om hun zorgen te uiten.
Ondanks de brede steun voor het verbod werd een aanvullende motie van de oppositie – die opriep om gezondheid als topprioriteit vast te leggen in de omgevingsvisie – niet aangenomen. De wethouder benadrukte dat de gemeente al geruime tijd in gesprek is met de betrokken agrariër en dat er stappen worden gezet om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. “Maar dat proces moet zorgvuldig gebeuren.”