‘Ellen Nauta Dahlia’ geplant voor gemeentehuis

De dahlia die burgemeester Ellen Nauta vorig jaar doopte, staat in volle bloei in de bloembakken voor het gemeentehuis. De bloem kreeg bij de doop de naam ‘Ellen Nauta Dahlia’. Hans Mikkers kweekte de dahlia en is trots op het resultaat. Hij hoopt met de ‘Ellen Nauta’ op nog meer populariteit van deze bijzondere bloem.

Al zo’n twintig jaar is Hans Mikkers amateur dahliakweker. Ook is hij penningmeester van de Landelijke Dahliavereniging. “De dahlia is weer helemaal van nu. De bloem is erg populair en er zijn duizenden varianten van, de een nog mooier dan de ander”, vertelt Hans Mikkers. “Deze mooie variant maakt daar nu ook deel van uit.” Burgemeester Ellen Nauta is er blij mee: “Ik voel me zeer vereerd met zo’n prachtige bloem die naar mij genoemd is. Vorig jaar mocht ik de dahlia dopen en nu staat de bloem vlak voor mijn raam te bloeien.”

Makkelijke en mooie bloem
De dahlia vraagt niet veel verzorging zegt Hans Mikkers. “Het is een vrij makkelijke plant. Met een beetje water, zon en zo af en toe wat mest kun je de hele zomer tot aan de nachtvorst van deze mooie bloemen genieten. Ik hoop dat nog meer mensen enthousiast worden over de dahlia en zich aansluiten bij de Landelijke Dahliavereniging.”

Landelijke Dahliavereniging
De Landelijke Dahliavereniging promoot al meer dan 100 jaar de dahlia. De vereniging is opgericht in 1909 en zowel professionele als amateurkwekers zijn lid. Een keer per jaar organiseert de vereniging een landelijke dahliashow*. Tijdens de show wordt gestreden om de mooiste en grootste dahlia en worden de nieuwste soorten gepresenteerd. De Ellen Nauta Dahlia is een goede, stabiele soort die alle proeven heeft doorstaan. *Of de dahliashow dit jaar doorgaat is nog maar de vraag vanwege het coronavirus.