Energie besparen? Sla handen ineen en ga aan de slag!

De grote maatregelen om energie te besparen zijn zaak van Viverion. Maar als huurder kan je zelf óók aan de slag: met kleine maatregelen en met gedrag. Daar willen Viverion, gemeente en huurdersbelang bij helpen, maar hebben we ook hulp van de huurders zelf bij nodig! Veel handen maken licht werk én het is simpelweg gezelliger om samen aan de slag te gaan! Yakup Kekik (huurdersbelang) en Marianne Hutten (gemeente) hebben een aantal acties bedacht. Het geld is geregeld. Nu zoeken wij hulp voor de uitvoer. Zonder hulp geen acties! Hieronder staan 4 ideeën. Wil je meehelpen?

1 Boodschappenlijst verzamelen
Het plan: de gemeente is bezig om een ‘energiebon’ op te zetten. Met die bon kan je kleinere energiebesparende dingen kopen, zoals een led-lamp en een waterbesparende douchekop. Maar weten mensen wel wat voor hun handig is om te hebben? Daarom gaan we de wijk in met een lijst van spullen die gekocht kunnen worden met die bon. We bellen aan en vragen wat mensen willen. Zo maken we met elkaar één grote boodschappenlijst. Dit wordt opgehaald en klaargezet of – bij genoeg hulp – zelfs thuisbezorgd… Wij zoeken: 2 vrijwilligers (per wijk of straat) die langs de deuren willen om te kijken wat mensen willen aanschaffen om energie te besparen. Data in overleg.

2 LED-lampenactie:
Het plan: wij gaan met de fietskar de wijk in. De fietskar ligt vol met LED-lampen. We bellen op 2 zaterdagen bij de mensen in de wijk aan. We vragen of de bewoners nog een ouderwetse lamp hebben die we ter plekke kunnen omwisselen. Wij zoeken: 2 vrijwilligers die 2x een zaterdag (datum in overleg) op pad willen met de LED lampenfietskar.

3 Energiecoaching met gezinnen
Het plan: energiecoaches komen bij je thuis. Samen bekijken we de energierekening (hoe zit zoiets in elkaar?) en geven we tips voor in huis voor kleine maatregelen en hoe je energie kunt besparen met gedrag. Het wordt ook nog eens gezellig als meer gezinnen meedoen en elkaar tips gaan geven! Wij zoeken: 3 energiecoaches (wij zorgen ervoor dat je met de juiste kennis en spullen op pad kunt gaan) én 5 gezinnen die mee willen doen.

4 Klussen met radiatorfolie en tochtstrips
Het plan: veel mensen willen wel radiatorfolie achter de verwarming en tochtstrips, maar hoe moet dat en wanneer heb je tijd om dat te doen? We willen dat makkelijker maken en plannen 2 zaterdagen om te klussen en de radiatorfolie en de tochtstrips te bevestigen! Wij zoeken: 2 vrijwilligers die het leuk vinden om te klussen en 2 vrijwilligers die dit idee willen promoten en bijhouden wie hiermee geholpen wil worden. Data in overleg.

Marianne Hutten: 06-41008824
Yakup Kekik (yakupkekik@hotmail.com) 06-15268049