Ervencoach helpt eigenaren met plannen voor toekomstgericht erf

Hof van Twente krijgt vanaf half mei een Ervencoach. Deze coach gaat mensen helpen die hun erf willen verbeteren en op de toekomst willen voorbereiden. Dat kan gaan om het opwekken van duurzame energie, verwijderen van asbestdaken, slopen van oude bebouwing, of om het innoveren of juist stoppen van een boerenbedrijf. De ervencoach gaat met de bewoners in gesprek over hun wensen en plannen en helpt ze vervolgens op weg met alle mogelijkheden die er zijn. De ervencoach is een vervolg op het pilotproject Toekomstgerichte Erven van de provincie Overijssel. Deze pilot is uitgevoerd in Herike-Elsen en Elsenerbroek en was een groot succes. De provincie heeft daarom besloten dat alle gemeenten in Overijssel de mogelijkheid krijgen om een ervencoach aan te stellen.

Gedeputeerde Annemieke Traag voor energie, milieu en Europa: “Er komt veel op erfeigenaren af. Vragen over verduurzaming van de (agrarische) bedrijfsvoering, asbestdaken, schone energie, vervanging van schuren of stallen, bedrijfsopvolging of stoppen. Met de inzet van de ervencoaches willen wij erfeigenaren helpen om de juiste keuzes te maken voor hun toekomst en hen de weg wijzen naar de juiste instanties. Hiermee geven we de erfeigenaren een toekomstperspectief, en zorgen we samen voor behoud van een leefbaar platteland.“

Wethouder: “Ervencoach heeft toegevoegde waarde”

Provincie Overijssel financiert en faciliteert de Ervencoach. Wethouder Wim Meulenkamp: “Daar zijn we heel blij mee. We hebben in Herike-Elsen en Elsenerbroek gezien dat de Ervencoach echt een toegevoegde waarde heeft voor erfeigenaren. Veel mensen willen wel iets doen aan hun erf, maar weten niet goed wat er allemaal kan en mag. De coach helpt om de wensen op een rij te krijgen en kent de regelingen en mogelijkheden. Samen maken ze een haalbaar stappenplan voor een beter erf. Deze persoonlijke en integrale aanpak had duidelijk effect: we kregen aanmeldingen van ver buiten het pilotgebied. Ik ben heel blij dat de Ervencoach straks voor alle inwoners beschikbaar is, en dankzij de provincie dus ook voor alle andere Overijsselse gemeenten.”

Actief benaderen

De Ervencoach gaat in Hof van Twente vanaf half mei aan de slag voor drie dagen per week. De Ervencoach werkt onafhankelijk en heeft een vertrouwensrol. Hij of zij spreekt – letterlijk en figuurlijk - de taal van plattelandsbewoners en heeft kennis en ervaring met de agrarische sector. De provincie is samen met de gemeente bezig met de werving en selectie. Binnenkort wordt bekendgemaakt wie de Ervencoach in Hof van Twente zal zijn. Vanaf dan kan elke erfeigenaar in Hof van Twente die plannen heeft met het erf, zich melden. Dat geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Daarnaast zal de Ervencoach een aantal doelgroepen actief benaderen, waaronder probleemsituaties, nieuwe en innoverende bedrijven en stoppende agrariërs.

Pilotproject Toekomstgerichte Erven

Hof van Twente en de provincie zijn in 2018 samen gestart met het pilotproject Toekomstgerichte Erven. De buurtschappen Elsenerbroek en Herike-Elsen vormden samen het pilotgebied. In dit gebied zijn gesprekken gevoerd met erfeigenaren om te inventariseren welke wensen zij hebben, en waar zij tegenaan lopen. Samen is bekeken hoe zij op weg geholpen kunnen worden naar een toekomstgericht erf. Eén van de resultaten van het project is een ‘gereedschapskist’. Hierin zijn alle regelingen en subsidies verzameld die erfeigenaren kunnen gebruiken. Meer over het pilotproject inclusief voorbeelden (filmpjes) staat op de website van gemeente Hof van Twente.