Fairtrade Gemeente Hof van Twente in het zonnetje

Aan Burgemeester Ellen Nauta, als voorzitter van het gemeentebestuur, werd vrijdag een fairtrade cadeaudoos aangeboden door de kerngroep Fairtrade Gemeente onder leiding van Wiarda Heerze. In de doos waren een groot aantal fairtrade lekkernijen zichtbaar als uitdrukking van de waardering voor de inspanning die het gemeentebestuur verricht in het kader van de verdere uitbreiding van het aantal fairtrade instellingen en bedrijven in de gemeente.

Daarmee wordt een effectieve bijdrage geleverd aan duurzame armoedebestrijding in verre landen want dat begint met het betalen van een eerlijke prijs aan de koffie-, thee- en cacaoboeren om maar één voorbeeld te noemen. In januari 2019 kreeg de gemeente Hof van Twente de titel fairtrade gemeente uitgereikt omdat voldaan werd aan een aantal criteria wat betreft fairtrade bedrijven en instellingen en natuurlijk de gemeente zelf. Sindsdien staan dan ook de gele fairtrade gemeente borden aan de grenzen van de gemeente.  De ruim 80 fairtrade gemeenten in Nederland werken aan een duurzame wereld waarin mensen, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. En dat is hard nodig. Nog steeds leeft ruim een miljard van alle mensen in armoede. Door eerlijke handel te drijven, kunnen we dat stoppen. Fairtrade Gemeenten zetten zich actief in om voor boeren en werknemers een leefbaar inkomen en loon te realiseren. Samen voor een sociaal duurzame wereld!

Bij het aanbieden van de cadeaudoos bedankte Wiarda de burgemeester voor de gemeente inspanningen en gaf ook aan dat het moeilijk is om voldoende vrijwilligers te mobiliseren voor dit werk. Tegelijkertijd moet de campagne doorgaan om er steeds meer mensen bij te betrekken en om ook zoals de provincies Utrecht en Friesland fairtrade provincie te gaan worden. In onze regio zijn Borne en Hellendoorn ook fairtrade gemeenten. In haar dankwoord legde de burgemeester ook de nadruk op het belang van de fairtrade beweging voor een rechtvaardige wereld.

Mensenrecht

Een leefbaar inkomen is een universeel mensenrecht, zoals aangegeven in artikel 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “Eenieder, die arbeid verricht, heeft recht op een rechtvaardige en gunstige beloning, welke hem en zijn gezin een menswaardig bestaan verzekert…”

Kom in actie en sluit je aan

Ook het verschil maken? Fairtrade Gemeente Hof van Twente is op zoek naar vrijwilligers. Wil jij je social media skills, je schrijf vaardigheden, je hands-on mentaliteit of je bestuurlijke kwaliteiten inzetten? Laat het ons weten op het mailadres: wiardaheerze@hotmail.com en sluit je aan bij onze beweging.