Filmfestival ‘Boeren zoeken Ruimte’

Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september a.s. organiseren 5 partijen, Stichting Goed Geboerd, De Groene Loper, Hofpower, Filmhuis Alleman en het Beaufort, samen een gratis toegankelijk filmfestival. Vooral om te laten zien hoe boeren hun hoofd boven water houden en het daar met elkaar over te hebben. Ook Wegdammer Jan Eijsink is hierbij betrokken.

Het zijn onzekere tijden voor het landelijk gebied. Op alle fronten lijkt in veel opzichten het leefklimaat snel te veranderen. De al jarenlange onzekerheid hoe het verder moet op het platteland, de nieuwe regering die nog niet heeft aangegeven hoe men vindt dat het verder moet. Veel thema’s houden bovenal de boeren bezig met ook grote gevolgen voor de lokale gemeenschap en de burgers in zijn algemeenheid. De groene gemeente Hof van Twente kent een traditie van nauwe binding tussen overheid en burger. En het is belangrijk om op gezette tijden samen te kijken naar de stand van zaken en hoe we samen verder moeten en kunnen. Zo organiseert de gemeente Hof van Twente op 10 oktober een landbouwcongres en willen wij hiervoor al enige context bieden met een gratis te bezoeken filmfestival voor volwassenen en kinderen. Vrijdag 13 september, na de film Gerlach is er een gesprek, waarbij drie boeren hun verhaal vertellen over de al dan niet gedwongen verhuizing en verplaatsing van het boerenbedrijf en wat dat heeft gedaan met hen. Drie boeren uit onze omgeving worden na de film GERLACH door Theo Hakkert geïnterviewd, maar vooral uitgenodigd hun verhaal te doen. Die boeren zijn: Henk en Joke Aalpol-Pasman die weg moesten van hun berderij tussen Haaksbergen en Enschede voor de N 18. Verder komt Pauliene Exterkate uit (voorheen) het Zeldam vertellen over hun verhuizing naar Drenthe waar ze een boerderij kochten, nadat ze weg zijn gekocht voor de industrie op de Zenkeldamshoek. En ook Frank en Debby Hargeerts uit (voorheen) Markelo zijn er om te vertellen over het wel en wee rond de erfopvolging en hun uiteindelijke gang naar Denemarken waar ze een boerenbedrijf hebben overgenomen.

 

Het is een festival met een podium voor boeren én burgers met een hapje en een drankje. Het programma: Op vrijdag 13 september wordt in De Reggehof de film KNOR gedraaid voor kinderen van de basisscholen door en in samenwerking met Hofpower. Aanvang 10.00 uur. ’s Avonds staat de film/documentaire GERLACH op het programma, aanvang 19.30 uur. Gerlach (2023), een portret van de eigengereide boer Gerlach van Beinum die zich al meer dan een halve eeuw probeert staande te houden in zijn houden huis onder de rook van Schiphol, omgeven door steeds meer bedrijvigheid. Hoe vergaat het hem en waar staat u? Een drietal Twentse boeren doen hun verhaal over grote besluiten die zij hebben genomen of moesten nemen en de niet altijd positieve gevolgen die dat met zich meebracht. Bezoekers van deze avond kunnen, onder leiding van een presentator, in gesprek gaan met deze boeren onder het genot van een hapje en een drankje. Op zaterdagmiddag 14 september kunnen kinderen samen met hun ouders komen kijken naar de film KNOR. Aanvang 15.30 uur. ‘s Avonds brengen we de prijswinnende documentaire “Vogels kun je niet melken” van regisseur Barbara Makkinga uit Hengelo (O) die zelf aan het begin een presentatie geeft over het maken van deze film. Aanvang 19.30 uur. Ook voor deze film nodigen we iedereen uit om met een hapje en een drankje de film te komen kijken en het er samen over te hebben. De documentaire is een fraai portret van een boerenfamilie die lastige keuzes moet maken. De boer en de zoon staan voor een moeilijk dilemma, dat aan de keukentafel moet worden opgelost. De strijd tussen je hart en het hoofd, maar waar zit je hoofd? Op zondag 15 september, aanvang 19.30 uur is dezelfde film te zien in Het Beaufort te Markelo.

Alle filmvoorstellingen zijn gratis (wél even reserveren graag!) , maar een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld.

Het motto van het festival is ‘Ruimte’ in de meest brede zin van het woord.

In hetzelfde weekend zal ook de tentoonstelling ‘Groene Helden in de Hof’ te zien zijn, waarin maar liefst 10 organisaties uit de Hof van Twente vertegenwoordigd zijn. Deze tentoonstelling is later op meer plaatsen in de Hof te zien. Als laatste op 27 oktober, de dag van ‘het groen’.

Het filmfestival is mede mogelijk gemaakt door het Noaberfonds van de gemeente Hof van Twente

 

Bijlage met meer informatie over de films

Gerlach Met hulp van zijn beste vriend Rinus verbouwt boer Gerlach aardappelen, bieten, graan en aardbeien op zijn akkers in Amstelveen. De oogst verkopen ze vanuit de schuur. Om hem heen heeft Gerlach alles zien veranderen. Zijn simpele houten huisje is inmiddels ingeklemd door een Shell tankstation, een McDonalds en distributiecentra. Terwijl projectontwikkelaars op zijn land azen en de klimaatverandering zijn oogst ontregelt, blijft Gerlach fier overeind met zijn onnavolgbare humor en filosofische blik op de wereld, en geholpen door zijn liefhebbende broers en vrienden. Zijn huisje is de regendruppel waarin de wereld weerspiegeld wordt.

Gerlach is een poëtisch epos over een eigengereide boer die alle tegenwind van het leven met waardigheid trotseert. De documentaire is de nieuwe film van Aliona van der Horst (Liefde is Aardappelen, Turn Your Body tot he sun) en Luuk Bouwman (Allen tegen Allen).

Aliona van der Horst is een Nederlandse filmmaker. Ze werd in 1970 geboren in Moskou en heeft een Nederlandse vader en een Russische moeder. Van der Horst heeft zes internationaal bekroonde films op haar naam staan, waaronder ‘Liefde is aardappelen’, ‘Boris Ryzhy’ en ‘Voices of Bam’. Ze is medeoprichter van het Amsterdamse collectief Docmakers, dat documentaires uitbrengt, internationale coproducties maakt en jonge makers begeleidt.

‘’Rust, liefde, humor en gevoel’ ★★★★ NRC “Volkomen terecht bekroond als beste Nederlandse documentaire” ★★★★ de Volkskrant “Hartverscheurend portret” ★★★★ Trouw “Sympathieke documentaire laat ander beeld van de boer zien” ★★★★ Cinemagazine

 

Vogels kun je niet melken van regisseur Barbara Makkinga uit Hengelo (o) is een prachtig kijkje in de worsteling van een gezin over de toekomst.

Boer Bote, de boer uit Tjerkwerd Sûdwest-Fryslān, kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutte. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag overnemen, maar dan moet er nog wel een boerderij om over te nemen zijn. ‘Vogels kun je niet melken is winnaar van Music in Media Awards 2024 en behaalde de Kristallen Film!

Gefascineerd door mensen en hun verhalen is Barbara Makkinga continu op zoek naar een eigen vertaalslag. Haar interesse en nieuwsgierigheid naar menselijk gedrag is een rode draad in haar werk. Na een studie Geneeskunde rondde ze in 2004 de opleiding regie documentaire op de Nederlandse Film en Televisie Academie af.

Tijdens beide opleidingen stond voor Barbara het leren kennen van mensen en hun verhalen centraal. Met het winnen van de aanstormend filmtalent competitie van de NPS en het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte haar carrière een vliegende start.

Vogels kun je niet melken biedt een zeldzaam intiem inkijkje in de worsteling van een boer in deze tijd.

Recensie NRC | ★★★★☆

 

Knor is een Nederlandse animatiefilm die in 2022 in première ging. De film werd geregisseerd door Mascha Halberstad. Knor is gebaseerd op het kinderboek De wraak van Knor van Tosca Menten. Knor won in 2022 het Gouden Kalf voor de beste film. Ook werd Knor namens Nederland ingezonden voor de Oscar voor beste lange animatiefilm.

Als de negenjarige Babs van haar opa Tuitjes varkentje Knor cadeau krijgt, moet ze er alles aan doen om hem van haar ouders te mogen houden. Maar dan blijken niet haar ouders de grootste bedreiging voor Knor. Opa doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens.

Mascha Halberstad is ook een Nederlands filmregisseur. Van haar vooropleiding is vooralsnog niets bekend. In 1995 studeerde ze af aan ArtEZ Academie voor beeldende kunsten Arnhem richting Vrije kunst. Daar of daarna specialiseerde zij zich in stop motion. Haar film Knor (2022) was de eerste lange Nederlandse animatiefilm die werd geselecteerd voor de prestigieuze Berlinale.