Gemeente krijgt er 50 asielzoekers bij: “Wettelijke plicht”

Vanaf donderdag 7 maart worden er maximaal 50 alleenreizende minderjarige vluchtelingen (AMV’ers) ondergebracht in een deel van Aparthotel Delden. Dit betreft tijdelijke noodopvang voor een periode van 4 maanden tot 1 juli 2024 met een mogelijkheid tot verlenging tot 1 maart 2025. De AMV’ers die naar Delden komen, wonen nu in de tijdelijke opvanglocatie Summercamp in Heino. Omdat deze locatie binnenkort gaat sluiten zoekt COA met spoed nieuwe opvangplekken. Vanwege een tekort aan plekken voor langdurige opvang heeft het COA het Aparthotel benaderd om de jongeren hier tijdelijk onder te brengen. De gemeente steunt de plannen voor deze tijdelijke opvang.

De jongeren die naar Delden komen, wonen sinds een half jaar met elkaar en hun begeleiders in Heino. Dat verloopt soepel. Op 7 maart komen zij als groep naar Delden samen met een aantal van hun vaste begeleiders. De begeleiders zijn 24 uur per dag aanwezig in de opvanglocatie, net als de beveiliging.

Wat zijn AMV’ers?

AMV’ers zijn jongeren tussen 15 en 18 jaar die zonder familie naar Nederland zijn gevlucht. Zij hebben zich gemeld in Ter Apel en weten nog niet of ze in Nederland kunnen blijven. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is geen geschikte plek voor minderjarigen zonder ouders of familie. Daarom plaatst het COA deze AMV’ers in kleinere opvanglocaties.

Waarom opvang in het Aparthotel?

De gemeente wil een veilige plek bieden aan mensen die op de vlucht zijn. Nog steeds is er een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Het is ook onze wettelijke plicht om diverse groepen vluchtelingen opvang te bieden. De Rijksoverheid stelt vast hoeveel asielzoekers, statushouders en Oekraïners elke gemeente moet opvangen. Meer hierover vindt u ook op www.hofvantwente.nl/vluchtelingen. Het Aparthotel heeft eerder vluchtelingen opgevangen. Die opvang is goed verlopen.  Het COA vindt deze locatie zeer geschikt voor AMV’ers.

Meer opvang in Delden?

We begrijpen dat er vragen zijn over mogelijk opnieuw vluchtelingenopvang in de voormalige basisschool de Toonladder en in sporthal De Reiger. Deze panden worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Voorafgaand aan de sloop zijn er onderzoeken en voorbereidende werkzaamheden nodig waarvoor deze panden onbewoond moeten zijn. Daarom komen deze panden niet in aanmerking voor opvang van vluchtelingen.