‘Gemeente krijgt meer mogelijkheden ordeverstoorders aan te pakken’

De gemeente Hof van Twente wil een aantal wijzigingen doorvoeren in de algemene plaatselijke verordening. Dit wordt met name gedaan om de handhaving en de leefbaarheid in de openbare ruimte door de politie en de boa’s te waarborgen. Ook krijgt de burgemeester meer mogelijkheden om ordeverstoorders aan te pakken. Hiervoor wordt een artikel toegevoegd waarmee een bewoner van een woning of een gebouw een gedragsaanwijzing opgelegd kan worden. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met de wijzigingen.

Onder andere de situatie met Zuster Helena is aanleiding geweest voor het toevoegen van Artikel 2:49a. “Veranderingen binnen het Sociaal Domein hebben gevolgen voor burgers zelf maar ook vaak voor de directe omgeving in wijken en buurten”, zo staat te lezen in het raadsvoorstel. “De zorgen rondom kwetsbare personen is ook in de Hof van Twente de actualiteit. De gedragsaanwijzing kan worden ingezet wanneer die bewoner door zijn gedrag zoveel overlast veroorzaakt dat de openbare orde, ook rond de woning of gebouw, daardoor wordt verstoord of dreigt te worden verstoord. De achterliggende gedachte daarbij is dat in artikel 174a Gemeentewet wel is geregeld dat de burgemeester een woning kan sluiten indien door gedragingen in de woning de openbare orde rond de woning wordt verstoord, maar dat er in zo’n geval niet een minder verstrekkende bevoegdheid is.” “

Het uit huis zetten van ernstige overlastgevende bewoners is een langdurige procedure die veel geld kost”, zo staat op te lezen op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. “Uitzetting is meestal alleen na jarenlange dossieropbouw mogelijk. De overlastplegers mogen er daarom soms jarenlang blijven wonen. Dat vergt een lange adem en een groot incasseringsvermogen van de omwonenden. Met de ‘gedragsaanwijzing’ wordt het slachtoffer eerder geholpen. Er worden interventies ingesteld voor het onderliggende probleem van de overlastveroorzaker en er wordt niet meer gefocust op ontruiming. Het is een meer oplossingsgerichte aanpak.”

Ook heeft de politie om meer armslag gevraagd om te kunnen optreden als het gaat om de handhaving of preventief ingrijpen met betrekking tot openbare orde en veiligheid. Door het toevoegen van de term ‘vechten’ in artikel 2:1 (Samenscholing en ongeregeldheden) kan de politie op grond van het gewijzigde artikel zonder dat er daartoe aangifte is gedaan proces verbaal opmaken.