Gemeentelijke belastingen stijgen met ruim 8 procent

De inwoners van Hengevelde en de andere kernen in de gemeente zijn dit jaar fors meer kwijt aan de gemeentelijke aanslag. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De gemeente verwacht in 2024 22.302.000 euro aan belastingen te heffen. Dat is 8,3 procent meer dan vorig jaar en komt neer op gemiddeld 630 euro per inwoner.

De Hof van Twente stijgt mee met het landelijk gemiddelde (8,5 procent), maar de belastingen stijgen in onze gemeente wel sneller dan die in Overijssel (6,8 procent).

We gaan vooral extra betalen voor de gebruikelijke kostenposten. Zo stijgt de onroerendezaakbelasting, vooral door een gemiddeld hogere WOZ-waarde, met 7,6 procent. Ook gaat het bedrag dat een gemiddelde inwoner kwijt is aan de rioolheffing van 145 euro naar 160 euro. En ook de afvalstoffenheffing stijgt licht. Opvallend is ten slotte het bedrag dat de gemeente verwacht te ontvangen uit de leges voor onder meer paspoorten en identiteitskaarten (ruim een half miljoen). Dat is veel hoger dan afgelopen jaar. Reden is dat mensen in 2014 voor het eerst hun documenten met 10 jaar konden verlengen.