Gemeenteraadsverkiezingen: CDA behaalde mega-overwinning in Hengevelde

Heel stemgerechtigd Nederland kon woensdag naar de stembus, zo ook in de Hof van Twente. Het CDA kreeg bij stembureau de Petrusschool, 1 van de twee Hengeveldse stembureau veruit de meeste stemmen (325). De VVD kon rekenen op 45 stemmen, PvdA 18, Gemeente Belangen 18,  D66 10, SP 8 en Groen Links 7.Ook voor wat betreft het landelijk referendum kon worden gestemd. 268 mensen stemden voor, 115 mensen tegen en 16 mensen leverden het formulier blanco in. 1 formulier was ongeldig ingevuld bij de Hengeveldse basisschool. Het CDA is met 9 zetels opnieuw de grootste partij in Hof van Twente. Woensdagavond rond 23.45 uur heeft burgemeester Ellen Nauta de voorlopige uitslag van de verkiezingen op zetelniveau gepresenteerd. De voorlopige uitslag luidt als volgt:

Het opkomstpercentage voor deze gemeenteraadsverkiezingen was: 62,46 % (In 2014 was dat 60,1 %). In totaal hebben 17.442 inwoners hun stem uitgebracht. De kiesdeler komt daarmee op: 697 17/25.

Het was vooraf de belangrijkste vraag: zouden beide partijen hun meerderheid van 13 van de 25 zetels behouden of toch een derde partij nodig hebben om de dienst in de gemeenteraad te kunnen blijven uitmaken? De conclusie van de uitslag is dat er weinig verandert. D66 levert weliswaar een zetel in ten gunste van nieuwkomer GroenLinks, maar voor de rest blijven de verhoudingen ongewijzigd. Opnieuw zijn lijsttrekker Harry Scholten en nummer 2 op de CDA-kandidatenlijst Pieter van Zwanenburg kandidaten voor het wethouderschap. Voor de VVD is dat weer lijsttrekker Wim Meulenkamp.
Het was bijna middernacht toen burgemeester Ellen Nauta de voorlopige en verlossende verkiezingsuitslag bekend maakte.

Referendum
Voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten was het opkomstpercentage 59,35%. De uitslag was in Hof van Twente: - Voor: 8.998 - Tegen: 6.561

Uitslag op persoonsniveau
Donderdagavond 22 maart om 19.30 uur wordt de definitieve uitslag (op persoonsniveau) bekend gemaakt door burgemeester Ellen Nauta. Iedereen is hier opnieuw van harte welkom. De presentatie van de uitslagen vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis.

En na 21.00 uur begint het handmatige tellen der stemmen