Glasvezel kern Hengevelde en Bentelo in aantocht: “Als per dorp 35% van de inwoners ‘ja’ zegt”

Hengevelde en Bentelo hebben op dit moment nog geen glasvezel in de kernen, maar hier lijkt op afzienbare termijn verandering in te gaan komen, mits de bewoners bereid zijn om mee te werkn.
DELTA Fiber Netwerk heeft in het verleden met Cogas samengewerkt voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Nu zijn ze ook in Hengevelde en Bentelo actief om de kernen te voorzien van snel en stabiel internet. Een woordvoerder: "Wat ons betreft binnenkort dus ook in Bentelo en Hengevelde: supersnel en stabiel internet via glasvezel! Dat kan als per dorp 35% van de inwoners 'ja' zegt tegen de aanleg van een glasvezelnetwerk, door een abonnement bij één van de telecomaanbieders af te sluiten vóór 21 april 2021."

"Binnenkort ontvang je een uitnodiging voor een online informatieavond. We vertellen je namelijk graag persoonlijk over de veel voordelen die glasvezel te bieden heeft. Houd je brievenbus dus in de gaten."

Wat is glasvezel?

Een glasvezel is zo dun als een haar en bestaat uit hele dunne strengen glas. Deze strengen vormen een glasvezelkabel. Met laserlicht wordt informatie door deze kabels verstuurd. Dit lijkt op het versturen van een morsecodebericht met een lamp. Doordat laserlicht heel snel aan- en uitgeschakeld kan worden, wordt er heel snel en veel informatie verstuurd via glasvezelkabels.

Voordelen glasvezel

Snelheid

Internetten gaat via glasvezel vaak het snelst. Sneller dan via dsl of kabel. Het gaat dan om snelheden van minimaal 500 Mbps. Sommige providers bieden al pakketten aan van 2 Gbps. Vergelijkbaar snel internet is ook via de kabel mogelijk. Zo biedt Ziggo met GigaNet ook een hoge snelheid van 1 Gbps aan, al is dit (nog) niet beschikbaar op veel adressen in het Ziggogebied.

Bij een dsl-verbinding wordt het internet trager hoe verder je van de wijkcentrale afwoont. Dit nadeel heeft glasvezel niet. Ook over grote afstanden kan een hoge internetsnelheid geleverd worden.

Lees meer over de verschillen tussen dsl, kabel en glasvezel

Up- en downloadsnelheid hetzelfde

Een belangrijk voordeel van glasvezel is dat de up- en downloadsnelheid hetzelfde zijn. Iets versturen duurt even lang als iets downloaden. Een hoge uploadsnelheid is handig als je zelf vaak grote bestanden, zoals foto’s en video’s, op internet zet. Je merkt het ook tijdens videobellen: je eigen videobeeld wordt snel en met hoge kwaliteit verstuurd.

Bij een kabel- en dsl-verbinding zijn de uploadsnelheden vaak een stuk lager dan wanneer je iets downloadt.

Nadelen glasvezel

Nog niet in heel Nederland

Glasvezel is nog niet in heel Nederland beschikbaar. Ruim 2,8 miljoen huishoudens zijn al wel aangesloten op het glasvezelnetwerk, maar op veel plekken is dit nog niet mogelijk.

Onderzoeksbureau Stratix houdt op hun 'glaskaart' bij waar in Nederland al glasvezel ligt. Met een postcodechecker controleer je of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres, of binnenkort beschikbaar komt. Doe de check bij glasvezelleggers KPN NetwerkNL (verschillende providers), DeltaFiberNetwerk (vooral Delta en Caiway) en E-fiber.

Duurder abonnement

Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet en de up- en downloadsnelheid zijn altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.

Bekijk in onze Vergelijker hoeveel je bij verschillende providers betaalt voor een glasvezelabonnement.

Aansluitadvies

Glasvezel is op dit moment vooral interessant voor mensen die een hele snelle internetverbinding belangrijk vinden. Maar de verwachting is dat we in de toekomst steeds meer gebruik maken van internet (voor een hogere tv-kwaliteit of smart-home toepassingen).