Help mee laatste weidevogels van Hof van Twente redden

Hof van Twente is rijk aan agrarisch land, toch is het aantal weidevogels als de tureluur en wulp op één ving van de hand te tellen. En het gaat helaas ook bar slecht met onze nationale vogel de grutto in Hof van Twente. We telden vorig jaar nog slechts 15 paartjes. Zelfs het aantal kieviten daalt in Hof van Twente.
Om te voorkomen dat de weidevogels uit het buitengebied van Delden, Hengevelde, Goor, Markelo en Diepenheim verdwijnen is enkele jaren geleden de stichting Weidevogels Hof van Twente ontstaan uit de Agrarische Natuurvereniging Hooltwark. De Stichting Weidevogels Hof van Twente richt zich heel specifiek op de weidevogels, soms ook boerenlandvogels genoemd. Vorig jaar is een droneteam opgericht om de nesten met warmtebeeldcamera’s snel op te vinden.

Dankzij de hulp van vrijwilligers worden nesten in het voorjaar op het land opgespoord en gemarkeerd, zodat boeren er omheen kunnen rijden. En tegenwoordig ook met een moderne drone digitaal in kaart gebracht. De hulp van vrijwilligers is belangrijk om boeren te ondersteunen in hun weidevogelbeheer. Ook doen we tellingen en voorzien wij scholen of natuurliefhebbers van educatie met als doel de weidevogels te behouden in ons buitengebied. Mede dankzij onze inzet zijn er nog altijd weidevogels te bewonderen in Hof van Twente. Wilt u ook graag meehelpen en het voorjaar van heel dichtbij beleven? Kom ons dan helpen.

Er is ruimte voor plaatsing en uitbreiding in bestaande vrijwilligersgroepen, en individuele plaatsing, groepjes van 2 personen of wat grotere geheel nieuwe vrijwilligersgroepen. Er is plaats in hele mooie gebieden en op nieuwe plekken waar wij plas-dras locaties gaan beheren.

Ons werkgebied
Gemeente Hof van Twente, met lokale buitengebieden in Goor, Markelo, Stokkum, Delden, Ambt Delden, Diepenheim en Hengevelde. Werkzaamheden: De belangrijkste activiteiten van de vrijwilligers zijn het zoeken, in kaart brengen en markeren van nesten, het volgen van de legsels en kuikens, invoeren en verwerken van de resultaten, overleg met deelnemende boeren, het promoten van weidevogels en het meewerken aan pr-activiteiten en bijeenkomsten. Dat doen we in groepjes en we verdelen de taken. Ervaren vrijwilligers nemen nieuwe vrijwilligers mee op pad.

Duur. Meestal in het voorjaar, meerdere (4 tot 12) ochtenden, gedurende 2-3 uur per keer. Bij slecht weer regen, storm onweer gaan we niet op pad. Vogels zijn net als mensen meer actief op een mooie voorjaarsdag en vandaar dat we op deze dagen ook meer bereiken, en juist dan op pad gaan. Ervaring niet nodig. Uiteraard fijn als u al ervaring heeft met weidevogelbescherming, maar ook nieuwkomers zonder ervaring zijn welkom. Wij bieden een beginnerscursus aan en hebben informatie klaarliggen waarmee om al snel mee te kunnen doen en dan in het voorjaar uw eerste eieren en/of kuikens te gaan bewonderen.

Wil je ook meehelpen?
Aanmelden kan via: via onze website: Contact | www.weidevogelshofvantwente.nl
Of liever persoonlijk contact? Dat kan natuurlijk ook, bel of WhatsApp met
Tjeerd Ploeg, 06-16036645