Hengevelde alsnog betrokken in werkgroep ‘Projectplan 75 jaar Vrijheid’

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. De gemeente Hof van Twente stelt een subsidie beschikbaar om deze heugelijke mijlpaal te vieren, zo is te lezen in het ‘Projectplan 75 jaar vrijheid’ op de website van de Hof van Twente. Frank Appelman, voorzitter van MiXX meldde zich bij de redactie en kon het volgende heugelijke nieuws brengen: "Naar aanleiding van een artikel op WegdamNieuws met betrekking tot het niet vertegenwoordigd zijn van Hengevelde in de werkgroep Projectplan 75 jaar Vrijheid, kunnen we nu melden dat namens Hengevelde de voorzitter van MiXX participeert in de werkgroep. Tevens is het Bevrijdingsconcert op 29 maart 2020 opgenomen in de kalender van de werkgroep 75 jaar Bevrijding. De voorbereidingen voor dit concert zijn in volle gang. Zangvereniging MiXX is druk bezig om samen met muziekvereniging Amuzant, de Blue Jays en andere koren de bevrijding van Hengevelde op 1 april 1945 groots te vieren. Het wordt een happening voor jong en oud. Vooral voor de jeugd is het belangrijk om herinnerd te worden aan de oorlog en de bezetting en de vrijheid te koesteren en te vieren."

De bevrijding van de Duitse bezetter na de Tweede Wereldoorlog begon in Hof van Twente op 1 april 1945 in Diepenheim. Op 4 april volgde Delden en op 8 april volgden Goor en Markelo. Net daaraan vooraf ging nog een bombardement op de stad Goor (24 maart 1945) waarbij tientallen burgers het leven lieten. In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding en vrijheid. Het vieren van de bevrijding past bij de traditie van eren en gedenken, maar heeft ook oog voor de toekomst en de actualiteit van herinneren en vrijheid. Ook in Hof van Twente zijn we er ons van bewust dat vrijheid kwetsbaar en geen vanzelfsprekendheid is. Het blijft belangrijk om dit besef te vergroten en bij jong en oud ieders inzet te vragen.

Bent u van plan om met uw organisatie in 2020 extra activiteiten die specifiek georganiseerd worden ter herdenking van het feit dat Hof van Twente 75 jaar geleden werd bevrijd te organiseren dan kunt u daarvoor wellicht een subsidie ontvangen.

Klik HIER om het gehele projectplan '75 jaar vrijheid in de Hof van Twente' te lezen.