Hengevelde derde bij Hofdictee

Het Hengeveldse team is woensdagavond in Het Beaufort als derde uit de bus gekomen van het jaarlijkse Hofdictee voor de kernen van de gemeente Hof van Twente. Het Markelose vijftal Jonneke Adolfsen, Mirjam Kolkman, Erna Leunk, Dientje Mombarg en Anneke Nijkamp maakten 69 fouten en bleef daarmee de concurrentie ruim voor. Op de tweede plaats eindigde het team van Goor (85 fouten) en Hengevelde moest zoals gezegd met 97 fouten genoegen nemen met de derde plaats. Van de deelnemers aan de teamwedstrijd maakte de Markelose Jonneke Adolfsen de minste fouten, slechts 6. Paul de Kuyper uit Deventer was dit jaar opnieuw de schrijver van het dictee.
Namens Hengevelde deden de volgende mensen mee: Jan Put, Annemiek Zwienenberg, Ingrid Geurs en André Kolner.

Het Hofdictee 2022:
150 jaar Het Beaufort
Wie enigszins bekend is met het naoorlogse werving-en-selectiebeleid in de Lage Landen, gestut op een masculiene ons-kent-onscultuur, het oldboysnetwerk, mag niet verrast zijn dat in 1948 een 36-jarige[1] telg uit een adellijke burgemeestersdynastie burgervader van Markelo werd.

Arnout Jan de Beaufort[2] stapte een half decennium later in het huwelijksbootje met de van goeden huize afkomstige oud-gouvernante van prinses Beatrix, en vierde datzelfde jaar vakantie met de koninklijke familie in het land van de Reto-Romaanse taal, weidse alpenweiden en delicieuze kaasfondues.

De banden met het Koninklijk Huis bleven nauw: een van de kinderen van de Oranjegezinde burgemeester en zijn eega was getuige bij het kerkelijk huwelijk van Willem-Alexander en is de peetvader van Alexia, de tweede in lijn van successie, mocht haar vader abdiqueren.

In Markelo resideerde De Beaufort in het pand dat in 1872 naar verluidt voor achtduizend florijnen is gebouwd, nadat de eigenaar van een boerderij en kuiperij op deze locatie meewerkte aan een vrijwillige uitkoop avant la lettre, lang voor onder anderen Statenleden en lobbyisten driftig zouden delibereren over PFAS-problematiek[3] en ammoniakplafonds.

Dit jaar viert het monumentale gebouw met zijn glas-in-loodramen in de zuidwest- en zuidoostvleugel zijn honderdvijftigste verjaardag, maar pas vanaf 2010 draagt het de naam van de ex-burgemeester en sindsdien is het gemeentehuis het cultureel epicentrum van Markelo.

Dat predicaat draagt het bruisende cultuurhuis met recht: lokale kunstenaars exposeren er hun pointillistische acrylschilderijen, er draaien gerenommeerde arthousefilms, er wordt af en toe superfanatiek gequizd[4] en u heeft er inmiddels op een gelinieerd A4’tje alweer de slotzin van dit Hofdictee gekalligrafeerd.

1. Of: zesendertigjarige
2. Naam niet mee laten tellen
3. Ook goed: pfas-problematiek
4. Ook goed: gekwist

(bron: www.maarkelsnieuws.nl)