Hengeveldse minima beter onder de aandacht

Minima in Hengevelde en in de rest van de Hof van Twente zouden meer gebruik kunnen maken van de bestaande regelingen voor deze doelgroep. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren onder mensen die onder de 120 procent Wsm (Wettelijk sociaal minimum) vallen. In Hof van Twente betreft dat 5 procent van de huishoudens. Een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 12%. Wethouder Pieter van Zwanenburg: “We vinden het als gemeente belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij. Als dat voor iemand financieel niet haalbaar is, dan is er in Hof van Twente veel mogelijk, zoals een financiële bijdrage, een tegemoetkoming of kwijtschelding. Uit het onderzoek blijkt echter dat veel mensen daar geen aanspraak op maken, omdat ze bij voorbaat al denken dat ze daar niet voor in aanmerking komen, of de regelingen niet kennen. Dat is natuurlijk erg jammer.” Daarom stelt het college aan de raad voor om extra financiële middelen vrij te maken voor een actieplan, dat het gebruik van het bestaande minimabeleid stimuleert. Dit actieplan wordt opgesteld en uitgevoerd samen met de betrokken partners. Op 25 oktober zal dit voorstel in de raad worden behandeld.

Hof van Twente heeft in 2015 een nieuw minimabeleid vastgesteld. Om dit nieuwe beleid te
evalueren heeft de gemeente deze zomer een onderzoek laten uitvoeren door bureau KWIZ,
een onafhankelijk bureau gespecialiseerd in onderzoek binnen het Sociaal Domein.
De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn:

 In de gemeente Hof van Twente hebben 745 huishoudens een inkomen tot 120 procent Wsm (peildatum op 1 juni 2016). Dit is 5 procent van alle huishoudens in de gemeente
en ligt ver onder het landelijk gemiddelde van 12 procent.
 Bijna 6% van de kinderen in Hof van Twente groeit op in een minimahuishouden.
 Het bereik van de Participatieregeling is met 10% laag. In de meeste andere gemeenten ligt het bereik tussen de 35 à 40%.
 Minimahuishoudens met een overige inkomstenbron maken het vaakst gebruik van de kwijtschelding, minima met een bijstandsuitkering het minst vaak.
 Van alle respondenten geeft 46% aan kosten voor zorg, medicatie, medische behandeling of ondersteuning te mijden. Bijna een derde doet dat meerdere keren per jaar.
 Bij niet gebruik van de regelingen geeft 40% aan dat zij de regeling niet kennen en 32% denkt dat hij/zij niet in aanmerking komt voor een regeling.
 Aanvraag is ingewikkeld en het proces is bureaucratisch.

Communicatie en voorlichting
Wethouder Pieter van Zwanenburg over het onderzoek: “Het aantal huishoudens op of onder het minimum is in Hof van Twente gelukkig laag, zeker vergeleken met de rest van Nederland. Toch geven we dit prioriteit, want zowel het college als de raad vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. Daarom komt er nu een actieplan dat vooral inzet op communicatie en voorlichting. We richten ons daarbij op de doelgroep zelf, maar zeker ook op het netwerk hier omheen. We zullen onze maatchappelijke partners daarom nauw betrekken bij het actieplan.`