Hof van Twente 4e fairtrade gemeente van Overijssel?

Alle formulieren en benodigde stukken zijn voor 1 december opgestuurd naar de landelijke jury van de fairtrade gemeentecampagne. Die gaat controleren of aan alle voorwaarden voor fairtrade gemeente is voldaan en als dat het geval blijkt te zijn wordt officieel de titel fairtrade gemeente verleend aan Hof van Twente en kunnen de bekende oranje fairtrade gemeente borden aan de gemeentegrens worden geplaatst. Waarschijnlijk wordt dat in de tweede helft van maart. De Hof zal dan de vierde fairtrade gemeente in Overijssel worden. Om voor de titel in aanmerking te komen dient het proces om in de gemeente meer met fairtrade te doen voortgang te laten zien. Dat wil zeggen dat de gemeente zelf, en een aan-tal supermarkten, winkels, horeca, bedrijven en instellingen in de Hof van Twente fairtrade producten verkopen en/of gebruiken. Daarnaast zijn er ook scholen en kerken die fairtrade zijn geworden of zich daarop voorbereiden.  Op de site van www.fairtradehofvantwente.nl  is hiervan een overzicht te vinden naast veel andere informatie. Daarmee is de kous niet af:

Dit is pas het begin van een proces om fairtrade steeds verder uit te bereiden in de Hof. Fairtrade staat voor een eerlijk loon voor kleine boeren, handwerkslieden en bedrijven (in verre landen) die producten leveren zoals koffie, cacao, rietsuiker, thee en bananen, maar ook allerlei non-food cadeauartikelen zoals die ook in de wereldwinkels worden ver-kocht. Fairtrade garandeert hen als boeren en kleine coöperaties een eerlijke prijs zodat er een eerlijk loon verdiend wordt en de kinderen naar school kunnen en niet hoeven te werken voor het inkomen van de familie. Van oudsher werden fairtrade producten alleen verkocht door de wereldwinkels.

Maar gelukkig nu ook door supermarkten en fairtrade textiel in kledingwinkels. Textiel is een moeizame kwestie wat fairtrade betreft omdat de productieketen erg lang is en verloopt via lagelonenlanden zoals Bangladesh en Myanmar. Het keurmerk Max Havelaar heeft zijn vleugels dus breed en wereldwijd uitgeslagen en de gemeente Hof van Twente wordt fairtrade gemeente. Annelies Heeres van de Kerngroep Fairtrade Hof van Twente: “We hebben er hard aan getrokken om de Hof Fairtrade te laten worden. Internationale samenwerking via fairtrade is een kwestie van fatsoen als je ziet hoe rijk we hier zijn en hoe makkelijk je kan bijdragen aan een menswaardig bestaan van arme mensen in een ver land. Tenslotte zijn we allemaal wereldburger in deze ene wereld, waar iedereen van de wereld is en de wereld van iedereen is zoals Huub van der Lubbe al zong met De Dijk. 

Naoberschap met je naaste buren en met je wereldburen verder weg, dat willen we het toch in Twente?” En Wiarda Heerze voegt daaraan toe: “In de ruim 2 jaar dat we als Kernteam met Fairtrade bezig zijn, zien we dat de bewustwording voor Fairtrade in Hof van Twente groter is geworden. Ook bij de schooljeugd. Hebben we vorig jaar met het uitdelen van de fairtrade bananen tijdens de avond4 daagsen vaak verteld dat dit bijdraagt aan betere leef- , leer- en werkomstandigheden en geen kinderarbeid op de bananenplantages, dit jaar was uitleg haast niet nodig. Fairtrade raakt steeds meer ingeburgerd en dat is ons streven. Het zou mooi zijn als het gezien wordt als levensideologie, een stap verder na bewustwording. Een mooie wens voor 2019.”