Hof van Twente doet mee aan de week van de afvalvermindering

Gemeente Hof van Twente doet actief mee aan de week van de afvalvermindering. In de week van 21 tot 29 november brengen ze op onze social media manieren om minder afval te krijgen onder de aandacht. Het beste afval is immers afval dat niet wordt geproduceerd. Wethouder Harry Scholten: “Verbeter de wereld en begin bij jezelf, daarom is het goed om regelmatig stil te staan bij de vraag hoe kan ik mijn hoeveelheid afval verminderen”. Soms zit het in hele kleine dingen. Deze week plaatsen we elke dag een tip of prijsvraag op onze social media.

Op Facebook en Instagram post de gemeente bijvoorbeeld een prijsvraag om met ons te delen hoe je van iets ouds iets nieuws maakt. Ook tips om je eigen verpakking mee te nemen bij het boodschappen doen en een prijsvraag over het opruimen van zwerfafval.

Europese Week voor de afvalvermindering
De acties van de gemeente sluiten aan op de Europese Week voor afvalvermindering. Het doel van deze week is iedereen ervan bewust te maken dat het wel wat minder kan met de hoeveelheid afval die we voortbrengen. Dat doen we door tips te geven om dagelijks wat minder afval te produceren, thuis, bij het boodschappen doen of bij het klussen.

De 3 R’s
De Europese Week voor afvalvermindering (EWAV) is de grootste campagne om het bewustzijn over afvalpreventie in Europa te vergroten. De boodschap bestaat uit de 3 R’s: Reduce, Reuse en Recycle.

Reduce is verminderen: vraag uzelf af of u de goederen die u gaat kopen echt nodig heeft voordat u ze koopt. Dat geldt ook voor de verpakking van producten. U kunt misschien zelf een tasje of bakje meenemen om bijvoorbeeld uw groente of verse broodjes in te doen.

Reuse is opnieuw gebruiken: kunt u misschien dingen repareren waardoor ze weer als nieuw zijn? Of gereedschappen van een buurman lenen of met de buurt delen? Ook verpakkingen kunnen soms opnieuw gebruikt worden door ze na te vullen, bijvoorbeeld zeep of shampoo.

Recycle is afval als grondstof voor een nieuw product: het is natuurlijk altijd beter om minder afval te krijgen, maar afval waarvan weer nieuwe producten gemaakt worden is weer beter dan afval storten of verbranden. Daarvoor is het wel belangrijk dat het afval op een goede manier gescheiden wordt.

Meer informatie
De gemeente besteedt regelmatig aandacht aan afvalinzameling, het goed scheiden van afval, opruimacties etc. Gelukkig is er ook steeds meer aandacht voor een duurzamer leven. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Alle kleine beetjes helpen! Voor vragen of informatie over afval kunt u terecht bij Jeanet van der Kraats [email protected] of bel 0547-85 85 85.