Hof van Twente nu officieel Fair Trade

Op 21 januari 2019 ontving het Kernteam Fairtrade Hof van Twente het verlossende bericht dat de landelijke jury van de fairtrade gemeente campagne de aanvraag positief heeft beoordeeld, vandaag ontving het kernteam de titel FAIRTRADE GEMEENTE! (Ingeleid door het Fair Trade kinderkoor, KLIK HIER) |
Namens het kernteam Annelies Heeres:” Het Kernteam is ongelooflijk trots en blij dat het na twee jaar hard werken is gelukt deze eervolle titel voor de gemeente Hof van Twente als 87e gemeente in Nederland en 4e gemeente in Overijssel binnen te halen. Laat dit een oproep zijn aan alle winkels, sportkantines, supermarkt binnen de Hof, zij kunnen allen de fair trade ondersteunen!
Burgemeester Nauta:”

Annelies Heeres met links naast haar Burgemeester Nauta
 
"We zullen dit bord een prachtige plaats geven in onze fair trade gemeente! Als we er dan langsrijden dan gaan we denken aan al die vrijwilligers die er mee bezig zijn. Het samen, dat is o zo belangrijk, samen met de ondernemers! Ook gaat mijn dank uit aan de landelijke vereniging fair Trade, dat zij ons de mogelijkheid hebben geboden om de eerste fait trade van 2019 in Nederland te zijn!"
 
Wat is een Fairtrade gemeente?
Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Van bedrijven tot het café op de hoek van school tot sportkantine, inwoners, in supermarkt en kledingzaak. Om de titel te behalen moet een gemeente aan een zestal campagnecriteria voldoen. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen.

De campagne streeft naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtradeproducten. Om te zorgen voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren, producenten en hun gemeenschappen in ontwikkelingslanden moeten er namelijk meer fairtradeproducten verkocht worden. Ook in Nederland. De campagne stimuleert dit door ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten met positieve aandacht en publiciteit te belonen voor hun keuze voor fairtrade.

De Fairtrade Gemeente campagne bestaat ook in het buitenland. In 2001 werd Garstang, een klein stadje in Engeland, de eerste Fairtrade Town ter wereld. Inmiddels volgden al bijna 2300 gemeenten dit voorbeeld. Kijk voor meer informatie op www.fairtradetowns.org. In 2007 namen ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar het initiatief om de campagne ook in Nederland uit te rollen. In 2009 werden Goes en Groningen de eerste Fairtrade Gemeenten van Nederland.

 
De leden VAN HET KERNTEAM zijn woonachtig in verschillende kernen van Hof van Twente.
Voorzitter; Annelies Heeres
Secretaris; Annelies Heeres
Penningmeester; Wiarda Heerze
Lid; Charles Nijssen
Lid; Wim Petersen